Магазините на Пето авеню водят битка заради пропуснати наеми за 200 млн. долара


Снимка: Amir Hamja/Bloomberg


Не много отдавна големи модни брандове бяха склонни да плащат огромни наеми, само за да имат магазин на Пето авеню в Манхатън. Сега световноизвестната търговска улица се превръща в бойно поле между собственици на имоти и наематели, търсещи начин да излязат от скъпи наемни договори, пише Bloomberg.


Това е страничен ефект от пандемията, която измъчва Ню Йорк повече от една година. Чуждестранните туристи, които бяха живителната сила на Пето авеню преди блокадата, изчезнаха. Затова предимно офис служители може да спрат в някой магазин, бързайки за работа. Оградените пространства и надписите „Под наем“ се увеличават.


Малкото търговци, които са склонни да подпишат нови наемни договори, искат големи отстъпки. Някои, които са там от дълго време, като Националната баскетболна асоциация, Valentino и Marc Fisher, са затънали в съдебни битки със собствениците на имотите заради неплатени наеми.


Собствениците водят правни спорове за дължими наеми за около 200 млн. долара. Ако наемателите си отидат, това ще означава повече свободни площи в отсечка, която започна да изпитва затруднения още преди пандемията.

Още по темата

„Числата са големи“, коментира Том Мълани, управляващ директор в консултантската компания JLL. „Ако някои наематели са финансово потиснати и загубят, това ще бъде много болезнено. От друга страна, ако някои собственици на имоти са свръхзадлъжнели и имат проблеми с паричните потоци, това може да е травмиращо и за тях“, допълва той.


Пречки пред възстановяването


От миналия март изпитващи затруднения търговци на дребно в САЩ са пропуснали наемни плащания за милиарди долара, позовавайки се на загубени приходи от продажби заради правилата за социално дистанциране и други ограничения заради пандемията. Макар че много компании отвориха отново магазините си и работят за постигането на компромиси със собствениците на имоти, малкото големи сделки на Пето авеню остават блокирани, което е сигнал за нови препятствия пред възстановяването на улицата.


За Ню Йорк има голям залог, тъй като бизнес имотите понесоха удар през миналата година. Празни витрини подкопават привлекателността на улицата за евентуално завръщане на туристи, около две трети от които изчезнаха през 2020 г. по данни на NYC & Co., маркетинговата организация в града. Това изправя търговците на дребно, които плащат скъпо за първокласни локации, пред труден избор.


NBA остави триетажния си магазин на Пето авеню затворен, въпреки че съседни площи постепенно отвориха отново. Баскетболната лига е натрупала пропуснати плащания на стойност над 8 млн. долара, казва Ед Клейн, адвокат на собственика на имота Moinian Group.


На десет пресечки в северна посока Valentino реши да излезе от пространството си на четири нива на Пето авеню 693 и води битка в съда за освобождаване от оставащите почти осем години от наемния си договор. Съд в Ню Йорк отхвърли иска на модния бранд, но компанията обжалва. Собственикът на имота на луксозния италиански бранд, от своя страна, заведе насрещно дело за 207 млн. долара, които не само да покрият наемните плащания, но и щетите за мраморните панели на венецианската подова мозайка в магазина.


Този месец Trump Organization заведе дело срещу производителя на обувки Marc Fisher, който е наемател в Trump Tower, заради пропуснати наеми на стойност над 1 млн. долара от ноември насам.