Лагард: Следващият икономически тест за Европа ще е постигането на промяна


Кризтин Лагард. Снимка: Bloomberg LP


Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена възстановяващата се икономика на Европа, е това дали властите могат да въведат нужните промени, за да трансформират потенциала ѝ. На това мнение е управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.


Безпрецедентната парична и фискална помощ и повечето ваксинации доведоха региона до точка, когато се “възстановява по-бързо, отколкото очаквахме”, каза тя в интервю за Bloomberg Television. Еврозоната се очаква да достигне предпандемичните си нива на производство още преди края на годината. 


Ключов тест за Европа сега ще е затварянето на дългогодишната пропаст между северните и южните страни, намалявайки неравенствата, усилени от пандемията, както и подпомагането на прехода към по-екологично устойчива икономика, посочи още Лагард.


Според нея най-голямото единично предизвикателство винаги е да бъдат постигнати резултати. “Въпросът е да насочим финансирането към правилната инвестиция, уверявайки се, че икономиките ще се възстановят в правилната форма с правилните структурни реформи, които ще подобрят продуктивността на тези икономики, които ще ги позиционират да бъдат по-дигитални и по-зелени”, каза тя.

Още по темата


След като похвали европейските правителства за “добрата координация” в пика на кризата, Лагард изрази надежда, че те ще се поучат от този опит, подчертавайки безпрецедентния пакет от 750 млрд. евро за възстановяване.


Фондът “ще помогне с това да сближи по-добре страните и да намали разликата, която съществуваше между някои южни европейски страни и северните европейски страни”, каза тя и допълни, че “това със сигурност е намерението”.


Основно предизвикателство също така е и да се поправят нанесените щети върху някои части на пазара на труда – жените и младите хора са сред най-уязвимите към загуба на работни места, посочи Лагард. Това отразява някои притеснения и в други централни банки, включително Федералния резерв, че световното икономическо възстановяване ще отнеме време, докато стигне до най-засегнатите от кризата.


Миналата седмица ръководството на ЕЦБ взе решение да намали темпа на пандемични покупки на облигации, преценявайки, че възстановяването може да се случи и с по-малко подкрепа. Тогава Лагард предупреди, че е твърде скоро да се коментират бъдещи стъпки за ограничаване на подкрепата, тъй като икономиката продължава да е изправена пред несигурност.