К. Петков: Привлякохме европейска компания за производство на електроавтомобили


Кирил Петков Снимка: БГНЕС


„Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”. Това обяви по Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той уточни, че в следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан. 


В момента се водят преговори, които не са финализирани, но са във финална фаза, каза той.


“Ако успеем за пет седмици да докараме голяма компания за електромобили да направи фабрика за електроавтомобили в България, за мен също ще е голяма гордост, за да покажа, че всъщност нещата, в които ние сме добри, е привличане на инвестиции, икономически растеж, конкурентоспособност, иновации. А това, че трябваше да изчистим, да първо трябваше да спрем кражбите, преди да се фокусирима в позитива”, каза министърът на икономиката.


По думите му България има огромен потенциал за привличане на чужди инвестиции, компании като Google и Amazon, може да дойдат тук, смята Кирил Петков. 

Още по темата


„Ние сме едни свободни министри, които имат пълната свобода да затварят кранчетата на кражбите, които са се случвали“, каза Петков в отговор на въпрос дали кабинетът е под преките инструкции на президента. И даде пример с фокуса върху ББР. „Като видях, че 1 милиард лева са раздадени на осем компании, сам реших, че това ще бъде един от първите ми приоритети“.


На въпрос какво е заварил в повереното му министерство Петков каза: „Хванах се за главата, нямаше място, където да няма проблеми“. Той отбеляза, че в Министерството на икономиката има много кадърни хора, професионалисти, които си гледат работата. Но тези инхаус структури – както „Автомагистрали”, както Държавната консолидационна компания, са създадени така, че никой от ведомството, дори самият министър – няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има собствени управители, защитени от закона, минали през конкурси. Сега, дори да не съм доволен от работата им, не мога да ги заменя”, заяви Петков.


Кирил Петков заяви, че във всички звена на министерството е забелязал липсата на прозрачност. И обясни нещата така: „Когато вкарате 630 милиона лева от държавния бюджет и ги дадете в министерство на икономиката – съвсем нормално е да се каже как най-приоритетно да се използват тези пари. И ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да постигнем най-добри резултати. Това означава да се направят обществени поръчки, да има истинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност срещу тези пари за държавата”.


По думите му държавата няма средства, защото средствата са на хората и на бизнесите.


„Идеята „аз съм държавата и раздавам пари” е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци – бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се  харчи”, заяви министърът на икономиката.


Той даде пример с държавните средства, похарчени за язовирите. „Липсата на прозрачност е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип, ти искаш да дадеш на едни „наши” фирми, едни средства по непазарен начин. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всякакъв друг начин, но ние сме откраднали от хората като държава, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета”, обясни Петков.


По отношение на ББР министърът изрази надежда, че във вторник вече ще има вписан нов Надзорен съвет. „Спряха ни по всякакъв всевъзможен начин, но ако за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР – е просто въпрос на време да пробием и в другите подобни структури”, посочи министърът на икономиката. Моята единствена задача е тази банка да проработи за малкия и среден бизнес, категорично заяви той.


„Не влизам в мисълта за политическите сглобги. Мисълта ми е какво мога да направя като служебен министър до края на мандата. Искам да си свърша работата“, отговори Петков на въпрос дали би участвал като министър в следващото правителство, когато бъде сфирмирано.