Кунчев: Повишаването на заразените с Covid ще продължи в следващите седмици


Снимка: БГНЕС


Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 на 100 хил. души, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите и в България. Това прогнозира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


По думите му всеки ден от приетите в болница, особено в интензивните отделения, не по-малко от 90% са неимунизирани. „Омикрон успя частично да заобиколи имунитета на ваксините. Ако хората имат поставена бустерна доза, то защитата е между 80-85%“, отчете Кунчев.


„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла“, обясни експертът.


Той призова математиците да не минават в крайности и да не казват кога ще дойде пикът на поредната вълна. „Не е въпросът в леглата, а в това, че няма кой да ги обслужва“, подчерта Ангел Кунчев.


Според него вероятно с омикрон варианта ще се сложи край на пандемията. 

Още по темата


„Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, каза главният държавен здравен инспектор .


Той коментира и въпроса за колективния имунитет, като по думите вече достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. „Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип“, подчерта Кунчев.


Относно ваксините за деца, той обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.


По думите му във всички имунизационни центрове има налични от трите ваксини, но почти никъде в Европа не се практикува пациентът сам да избира вида на ваксина.


Според Ангел Кунчев България вероятно ще успее да внесе “Новавакс”, като се очаква одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината.


Относно тестовете за ученици, той обясни, че тестовете със слюнка не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.


Относно зелените сертификати Кунчев коментира, че едва ли до края на февруари ще има промени в срока им на действие. „Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, уточни още доц. Кунчев.