Красимир Атанасов: Централните банки бавят фалитите на неуспешни компании

Централните банки нямат резервен план освен печатането на пари при появяването на инфлация и провеждат грешни политики като подкрепят старите неуспешни индустрии. Ефектът от стимулите ще е нестабилен и не отразява истинско възстановяване на икономиките. Това прогнозира финансовият анализатор Красимир Атанасов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“.

Още по темата


„Благодарение на погрешните политики на централните банки голяма част от компаниите, които трябваше да бъдат отдавна фалирани и на тяхно място да се появят нови, продължават да съществуват. Това е нормалният начин на функциониране на една икономика – лошите играчи се наказват, а добрите стават по-добри. Този естествен процес на прочистване го няма от години“, посочи той.


Атанасов каза, че този процес може да бъде забавен, но е неизбежен.


„Колкото повече се отлага този проблем, толкова по-тежка от предишните ще бъде следващата криза“, очаква финансовият анализатор.


Той напомни, че икономиката е инертна система и не може лесно да бъде задвижвана и спирана, както се случи през 2020 г.


„Икономиката спадна с над 30% миналата година, а след финансовите стимули се качи с 30%, което не е едно и също. Това не е истински ръст на икономиката, ефектът ще бъде краткосрочен и нестабилен и тепърва ще разберем колко истинско е това възстановяване“,  коментира Атанасов.


Според него „това спиране и пускане породи много проблеми – в доставката на суровини, в инвестициите в тях, цените на транспорт от Китай“.


Красимир Атанасов смята, че тези процеси не са еднократни и ще продължат. „Много е вероятно да има пик на инфлацията заради първоначалния шок от отварянето на икономиките“, смята анализаторът.


Атанасов е на мнение, че фискалната политика на централните банки има сериозно отражение в момента, тъй като „беше невъзможно да се намалят лихвените проценти“.


„Стимулите бяха огромни – тази година ще има 20% дефицит, който ще бъде налят в икономиката“, отбеляза Атанасов.


По думите му Федералният резерв може само да прави предположения дали инфлацията ще е временна.


„Голям компонент от самата инфлация е социалният ефект и вярата във валутата – ситуацията може бързо да се промени, когато хората престанат да вярват, отбеляза анализаторът. – Много вероятно е реалната инфлация да е двуцифрена, а не 5%, заради изваждането на стоки и услуги от потребителската кошница.“


Атанасов отбеляза, че има изключително много фактори, които са инфлационни – фискалната политика, отварянето на икономиката, обращението на пари се увеличава, спад в ползването на долара, липса на инвестиции в добива и транспорт на суровини до пазара.


„През последните 20-30 години капиталът взе превес над труда, който в момента се заплаща на исторически ниски нива – този процес предстои да бъде обърнат“, категоричен е Атанасов и обясни, че инфлационните фактори са налице.


Той е убеден, че инвеститорите в акции нямат добър ход в подобна инфлационна ситуация.


„Евентуално покачване на лихвите ще се отрази само негативно на пазара, смята финансовият анализатор. – Всички очакват Фед да се намеси и да спаси пазара при евентуални сътресения…, но пазарът е по-голям от Фед. Централните банки нямат план Б, ако се появи инфлация.“


Красимир Атанасов коментира и виртуалните пари. „Криптовалутите изместиха златото за няколко месеца, особено за по-младите инвеститори, като защита срещу инфлацията. В момента се наблюдава завръщане към златото и други реални активи като имотите“, сподели наблюденията си върху пазара той.


По думите му покупките на имоти се правят от големите фондове и реално се отнемат от пазара. „Ако един нормален човек иска да си купи апартамент, цената се вдига – имаме двуцифрени ръстове в почти всички развити страни в последните години. Имаме проблем с финансовата инфлация, която остава и е чисто ограбване“, потвърди той.


Кои ще са компаниите, които ще поведат икономическото възстановяване? Какви примери даде анализаторът за съдържанието на потребителската кошница в близкото минало и сега? Какво ще последва от повишаването на лихвите? Какво ще се случи, ако Китай успее да наложи юана като световна валута?


Повече за мерките на централните банки  и инфлацията като фактор за цените на активите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости в „Бизнес старт“ може да гледате тук.