Китайска компания ще придобие най-големия британски производител на чипове


Снимка: Getty Images


Най-големият производител на чипове във Великобритания Newport Wafer Fab (NWF) ще бъде придобит от китайската компания за полупроводници Nexperia за около 63 млн. паунда (87 млн. долара) през следващата седмица, съобщава CNBC, цитирайки източници, запознати с дискусиите. 

Още по темата


Nexperia, холандска фирма, която е 100% собственост на китайската Wingtech Technology, заяви в петък пред CNBC, че преговорите за сделката продължават. Компанията ще обяви поглъщането в понеделник или вторник следващата седмица, изтъкват източниците.


„Водим конструктивни разговори с NWF и уелските власти за бъдещето на компанията“, посочва говорител на Nexperia.


Сделката се осъществява по време на глобалния недостиг на чипове, който накара региони като Европейския съюз да се ангажира да си осигури по-голяма независимост от външни доставчици, повечето от които са ситуирани в Азия. Лидери в индустрията са тайванският разработчик Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), южнокорейският концерн Samsung и китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).


Том Тугендхат, председател на парламентарната комисията по външни работи на Великобритания, заяви, че е загрижен от потенциалното поглъщане на NWF.


„Трябва отново да подчертая, че водещото в Обединеното кралство съоръжение за разработване и преработка на силициеви и полупроводникови технологии ще бъде поето от китайски субект – според мен това представлява сериозна опасност за икономическата и националната сигурност“, изтъква Тугендхат.


Той призова правителството на Великобритания да преразгледа сделката съгласно Закона за националната сигурност и инвестициите, който беше въведен през април като част от усилията за защита на националните технологични компании от чуждестранни поглъщания, когато има икономически риск или заплаха за сигурността.


Говорител на правителството заяви пред CNBC: „Наясно сме с очакваното поглъщане от страна на Nexperia на Newport Wafer Fab. Въпреки че не смятаме за уместно да се намесим в този момент, ние ще продължим да наблюдаваме внимателно ситуацията и няма да се поколебаем да използваме правомощията си съгласно Закона за предприятията, ако ситуацията се промени“.


Цената от 63 милиона паунда за NWF е много по-ниска от 900-те милиона долара, които Texas Instruments обяви, че ще плати за свободната фабрика на концерна Micron в щата Юта по-рано тази седмица.