Кацаров: Нека има задължителен “зелен сертификат” и в парламента


Снимка: БГНЕС


България успя да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун, докато на много места в Европа в момента има пълно затваряне. Това каза по Нова телевизия министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.


Относно високата смъртност от коронавируса у нас той заяви, че лекуват лечебните заведения, а здравните власти следят само за организацията. „Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, припомни Кацаров.


По думите му имунизацията срещу Covid-19 трябва да остане доброволна.


Стойчо Кацаров смята, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. Така ще дадат пример на обществото, каза той и призова новите депутати да гласуват такова решение. 


Относно тестовете за учениците здравният министър заяви, че за доставките им отговаря Министерството на образованието.

Още по темата


„Това не зависи от здравното министерство, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни Кацаров. По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.


„Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, каза министърът на здравеопазването.