Кацаров: Лошите резултати от борбата с пандемията са заради лошото й управление


Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС


Най-важното, което направихме, е да променим логистиката по снабдяването с ваксини. Дадохме приоритет на ваксинацията на възрастните хора, което беше приоритет за цял свят, но не и за нашата страна. Започнахме и промени в системата – има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в началото на брифинга, на който беше представен отчет за дейността на служебното правителство от встъпването му в длъжност.


Кацаров уточни, че неговият отчет като здравен министър е дълъг и ще бъде публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.


В резюме той обърна внимание на заварените лоши резултати от пандемията. По думите му те са били по две причини – недоброто състояние на здравната система и лошото управление на коронакризата. Кацаров посочи, че като служебен министър е заварил ситуация, при която сме последни по тестване, последни по вакснинации, без нито едно епидемиологично проучване, без общ план за лечение на коронавируса.

Още по темата


Ваксинацията е с незадоволителни темпове, посочи той, но добави, че добрата новина е, че над 400 хиляди възрастни са се ваксинирали в последните седмици.


Covid не е отминал, рискът от нова вълна наесен съществува, затова съм възложил анализ, каза още Кацаров.


Той припомни и за признаването на новите европейски цифрови сертификати в България. Ще бъде публикуван единен протокол за диагностика и лечение на коронавируса до края на другата седмица.


Работим и по ваксинационна кампания, каквато досега също нямаше, каза министърът и благодари за медийната подкрепа в тази насока.


Намаленият брой на заразените, което наблюдаваме в последните седмици, може да ни изведе до зелената зона по критериите на ЕК скоро, каза още той.


Ваксини са осигурени за българското население за 2022 и 2023 година, потвърди Кацаров.


Започнахме и промени в системата – има видими грешки, които могат да бъдат отстранени бързо, каза Кацаров и подчерта, че системата може да работи по-добре и то не само с пари, а с организация.


Незабавно ще започнат преговори за промени в условията и реда за оказване на медицинска помощ, като целта е да се подобри обслужването на пациентите. Идеята е да се даде повече възможност на пациентите да избират – затова бяха предприети вече промени, ще се създаде и дирекция за правата на пациента в Министерството на здравеопазването, посочи министърът.


Предприехме и мерки, така че системата като цяло да започне да работи по-добре, обобщи Стойчо Кацаров.


Очаквайте промяна – така премиерът Стефан Янев отговори на въпрос дали настоящият директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен. Според премиера настоящият ръководител на агенцията „не иска да работи  в интерес на хората“. Министърът на правосъдието ще предложи вариант в тази посока, посочи Янев.


Припомняме, че министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отправи призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията във връзка с отказа на агенцията да впише в регистъра смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“.