Как недостигът на чипове направи един малко известен компонент истинска звезда?


Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg


Глобалният недостиг на чипове доведе до възхода на малка група слабо известни компании, чиито продукти стават все по-важни за плановете на гигантите в индустрията за полупроводници, пише Wall Street Journal.


Компаниите правят части, наречени субстрати, които свързват чиповете с платките, които ги прикрепят към персонални компютри и други устройства. Компонентите са сравнително прости, но са също толкова важни за работата на компютърните чипове, колкото е силицият в основата им.


Производството на субстрати отдавна е смятано за нещо не толкова съществено за глобалната верига на доставките на чипове. Сравнително ниските маржове на сектора доведоха до по-слаби инвестиции в последните месеци, което допълнително допринесе за недостига на чипове, от който пострадаха продажбите на персонални компютри, някои производители на автомобили трябваше да спрат работа, а цените на електрониката нараснаха.


Доставките на субстрати, използвани в някои от най-развитите полупроводници, са изключително ограничени, а някои специалисти от индустрията твърдят, че те могат да са дефицитни в продължение на години. Това направи доставянето на продуктите приоритет за компании за чипове като Intel, Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD). Освен това насочи вниманието към компаниите, които са специализирани в производството им.

Още по темата


„Сега всичко, което трябва да направите, е да кажете, че произвеждате субстрати, и получавате работа – лудост е“, коментира Николас Стукан, главен директор бизнес развитие в Zhuhai Access Semiconductor, производител на субстрати, който е базиран в Южен Китай. По думите му компаниите за чипове се молят за доставки и са готови да платят много по-високи цени от обичайното, за да задоволят нетърпеливите си клиенти.


Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер обсъди при представянето на финансовите резултати плановете на компанията си за справяне с недостига на субстрати. Това е първият път от десетилетие, в което темата е обсъдена широко в презентацията за отчета на Intel.


Гелсингер очаква недостигът на чипове да продължи и през 2023 г., докато индустрията, включително и доставчиците на субстрати, увеличават капацитета си. Създаването на нов завод за субстрати може да отнеме година или две, допълни той в интервю през юли.


Изработени от тънка медна тел, залепена със смола, субстратите могат да предават инструкциите на потребителя към компютърните чипове и да връщат отговорите. Те са необходими, тъй като ултратънките жички, които излизат от чиповете, не могат да се запояват директно към платката.


Компаниите, които правят субстрати, са базирани предимно в Азия. Сред тях попадат Unimicron Technology в Тайван, Ibiden в Япония и Samsung Electro-Mechanics в Южна Корея.


В една индустрия, известна с прецизното и скъпото си производство, субстратите не са толкова трудни за производство. Инструментите, които те изискват, са далеч не толкова сложни, колкото изключително скъпите машини, необходими за други части на модерните чипове. В основата на тези чипове стоят малки транзистори, свързвани със скоростта и представянето – всяка от тях е само част от дебелината на нормален човешки косъм.