Как ЕК контролира комуникацията на своите висши служители?


Снимка: Архив Ройтерс


Европейският омбудсман Емили О`Райли поиска информация относно водената кореспонденция чрез текстови съобщения между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и изпълнитения директор на Pfizer Албърт Бурла, пише европейското издание Politico.


Това искане има своята предистория – през април американското издание New York Times публикува информация за обаждания и разменени текстови съобщения между двамата. Когато журналисти поискаха достъп до тази комуникация, пресцентърът на ЕК обясни, че тези съобщения обикновено имат “кратък живот”, не се записват и отказаха да дадат достъп до телефона на председателя.


Казусът стигна до омбудсмана, която поиска информация от Брюксел.

Още по темата


Темата всъщност е доста чувствителна. През лятото О`Райли започна анализи как ЕК контролира комуникацията на своите висши чиновници, включително и служебните СМС-и. Самата Фон дер Лайен беше остро критикувана преди години по време на разследване за злоупотреби в германското Министерство на отбраната. Тогава се оказа, че всичката водена комуникация е изтрита от телефон, който е бил доказателство по случая.


Сега омбудсманът е изпратила покана до ЕК за среща, на която да бъдат изяснени начините, по които се контролира подобна служебна комуникация, включително и запазване на информацията на текстовите съобщения и други практики.


Още през лятото тя започна дебата като се обърна към европейските институции с писмо с коментари, че новите технологии изискват и нови административни практики, още повече на фона на пандемията от коронавируса, която направи редовна практика работата от разстояние.


О`Райли коментира в писмото си, че правилата изискват чиновниците да пазят документацията по казусите, по които работят, и това зависи не толкова от формата (имейл, писмо, текстово съобщение и т.н.), колкото от съдържанието.


В изпратеното в края на юни писмо до европейските институции Емили О`Райли очаква предложения и коментари до 15 ноември.