Какво се крие зад конфликта в Газа?


Ракетите, които прехвърчат между Израел и Хамас в ивицата Газа, са само върхът на айсберга. Под повърхността се крие напрежението със смесеното население в самия Израел. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria политологът Мартин Табаков.


Според него концепцията “два народа – две държави” става все по-невъзможна заради високите нива на подкрепа, които получават и двете страни за конвенционални военни операции една срещу друга. 

Още по темата


“Ако израелските отбранителни сили стъпят на терен в ивицата Газа, тогава ще станем свидетели на трета интифада и тогава разговорът няма да бъде кога ще видим деескалация, а докъде може да стигне ескалацията”, каза гостът.


По думите на експерта, въпреки че конфликтът в Газа води до човешки жертви, ескалацията помага и на двете страни.


“Тя разрешава проблеми и от израелска страна – за Бенямин Нетаняху и неговата партия “Ликуд”, както и от палестинска страна – за конкуренцията межу двете основни палестински организации Хамас и Фатах”, допълва още той.


По отношение на еврейския дискурс политологът, коментира, че в момента, в който избухне такава ескалация, при която Хамас започне да изстрелва ракети по територията на Израел, това автоматично започва да работи в полза на Нетаняху, защото другото негово име в Израел е “Господин Сигурност”.


“Позицията на САЩ е по-скоро слаба, коментира Мартин Табаков, тъй като според него Иран и ядреното споразумение са били на по-високо място в дневния ред на Вашингтон.


“САЩ все още не са назначили посланик в Йерусалим, това е свидетелство за неподготвеност. Байдън споделя както неща от Тръмп, така и от Обама.  Демократите все повече имат пропалестинско лоби, но въпреки това Байдън поддържа добра комуникация с Нетаняху”, коментира той.


А по отношение на Европа, от разговора стана ясно, че Израел предпочитат Старият континент да не е посредник в конфликта с Палестинската автономия, защото се гледа на ЕС като прекалено близкостоящ до нея.


Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.