Какво е бъдещето на въглищата от Маришкия басейн?


Оптималният сценарий за минното дело и енергетиката е плавният преход от въглища към безвъглеродна икономика в по-дългосрочен план. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.


По думите му конкретно лигнитните въглища на Маришкия басейн произвеждат огромно количество въглеродни емисии и повече не могат да бъдат използвани. Затова ЕС се насочва към преминаването към нисковъглеродна икономика чрез употребата на газово-турбинови електроцентрали. Самият преход ще се осъществява чрез газ, а в по-късен етап и чрез водород, обясни гостът. 

Още по темата


Според него идеята за улавяне и използване на въглеродни емисии в химическите индустрии в Маришкия басейн е прекрасна възможност, но технологиите тепърва трябва да се развиват.


„България не е готова веднага да започне този процес. Трябва да се намерят съответни геоложки структури и да се изгради такава инфраструктура“, каза той.


Подобни проекти се изработват във Великобритания, Нидерландия и процесът е плавен, но вече се преминава и в реални изпълнения.


Гостът бе категоричен, че трябва държавата и частните компании да имат еднакво мнение, концепция и визия за развитието към нисковъглеродна икономика относно бъдещето на Маришкия басейн.


Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.