Какви послания отправиха депутатите в първия си работен ден?


Снимка: БГНЕС


Малко преди да положат клетва новите депутати от 45-тото Народно събрание отправиха любопитни послания.

Народните представители от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ пристигнаха заедно в старата сграда на парламента, където се проведе церемонията днес. На влизане в парламента, те поздравиха протестиращите, но подминаха медиите и не направиха никакъв коментар за първия ден от работата си като народни представители, съобщава БНТ. В кулоарите на парламента зам.-председателят на партията Тошко Йорданов заяви, че няма да коментира нищо предварително.


Коментарът от ГЕРБ дойде първо от председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. „Този парламент ще е труден, тъй като от него ще се изискват бързи и смели решения. Надявам се, че парламентарната група на ГЕРБ ще свърши работата си и че ще допринесе за развитието на страната“, каза тя и добави, че за ГЕРБ властта никога не е била самоцел. „Доказали сме го многократно и чрез оставки”, коментира още тя, цитирана от Bulgaria ON AIR. 

Още по темата


Нашите предложения ще бъдат успешни, въпросът е дали ще получат подкрепа от останалите, каза и Тома Биков от ГЕРБ преди началото на 45-ото Народно събрание. Нашето намерение е да се опитаме да възстановим политическия диалог, независимо кой ще е управляващ и кой опозиция, добави Биков. „Ще поканим на консултации политическите сили, които смятаме, че може да ни подкрепят. Предложили сме състав и структура на правителството, средносрочна и дългосрочна програма. Длъжни сме да положим всички усилия да поемем отговорност да бъдем първа политическа сила“, каза още Биков, цитиран от БГНЕС.


Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ обяви, че преговори с „Има такъв народ“ не са водени в смисъл на структурирани политически разговори. Той посочи, цитиран от БГНЕС, че тяхната формация има ясни предизборни ангажименти и програма, към които ще се придържа. Иванов определи съдебната реформа като един от важните приоритети, които трябва да се обсъжда от това Народно събрание.


Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов обяви, че основната цел е възстановяването на парламентарната република и отрече да има контакти със Слави Трифонов. „От 3 години говорим за това. Намираме се в много тежка криза – социална, икономическа, здравна. България има нужда от управление. Предстои да вземем важни решения по плана за възстановяване на страната“, пък заяви Цецка Бачева пред БНТ, която е предложението на „Демократична България“ за заместник-председател на НС. Бачева заяви, че „Демократична България“ не може да даде безусловна подкрепа на един бъдещ кабинет. Тя ще бъде свързана с най-важните неща, които трябва да се постигнат от едно бъдещо правителство.


От БСП пък прогнозираха, че ще дойде момент, в който предложената от тях подкрепа за партията на Слави Трифонов „ще бъде добре дошла“.


„Ние сме трета политическа сила, ние сме част от това мнозинство, което е срещу досегашната политика и модел. Искаме заедно да работим за неговото разграждане“, каза Кристиан Вигенин, който е предложен от БСП за заместник-председател на парламента, цитиран от БНТ. Според него има шанс този парламент да бъде добре работещ, защото в него не се очертава желязно мнозинство, както в предходните. „Този парламент има възможност да бъде истински парламент, място за дебат, а не място, където се подпечатват решенията взети от премиера“, каза Вигенин.


Според Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън” никой от партията ѝ не е самоцелно в този парламент. „Тук сме да защитим българските граждани, малките фирми, превозвачите, хората в туристическия бранш, поели сме конкретни ангажименти“, добави Манолова, цитирана от БГНЕС.  Най-голямата група от така наречената опозиция трябва да излъчи премиера, пък заяви Татяна Дончева, която е предложена за заместник-председател на НС от „Изправи се! Мутри вън!“. Тя се пошегува, че „Изправи се! Мутри вън!“ имат министри и министър-председатели за няколко правителства.