И тогава Меркел избухна…


Снимка: EPA/HAYOUNG JEON


Беше около 14:25 ч. в петък следобед, когато гневът избухна от нея. „Как можем да предотвратим повторение на подобен икономически срив (като през второто тримесечие на 2020 г.)? Ако искате това, тогава знаете какво да правите. Ако искате това, трябва драстично да намалите броя на контактите“, каза Ангела Меркел с непривично силен за нея глас. Очевидно в този момент канцлерът имаше проблеми с овладяването си.


След двудневната Среща на Върха на ЕС в крепостта на коронавируса в Брюксел, на 765 километра от Берлин, Меркел седи в тъмна стая пред екрана – и трябваше да говори за Европа. Но беше ясно кого има предвид в този момент: Всички онези министър-председатели, включително тези от сестринските ѝ партии, които отказаха да ѝ се подчинят, когато тя призова за значително по-строги ограничения за контакти във всички германски федерални провинции. “Посланията от нас не са достатъчно твърди, за да избегнем катастрофата”, каза Меркел на премиерите в сряда. И добави малко прибързано: “Тогава ще се върнем тук след две седмици”.

Още по темата


На следващата вечер – бе малко преди полунощ и първият ден от срещата на върха на ЕС тъкмо бе  приключил – Меркел вече даде изблик на чувствата си, когато напускаше сградата на заседанията в Брюксел: „И въпросът за това как можем да излезем от тази пандемия ще е  решаващ за здравето на много хора. Това решава колко хора трябва да умрат? И това също така определя нашите икономически резултати“. Канцлерът усеща голямата отговорност, която носи в тази криза, и изглежда, че това бреме ѝ е тежко.

Коронавирусът беше най-важната тема на тази среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС. Надпреварата с времето за постигане на Brexit със сделка в крайна сметка и всички подскоци, заплахи и ултиматуми на британския премиер Борис Джонсън изглеждаха просто като досадна вторична тема, за която по някакъв начин трябваше да се погрижим бързо.


Така Меркел посрещна със студено хладнокръвие анонса от Лондон, че страната сега ще се подготви за „No deal“ – което всъщност така или иначе Обединеното кралство прави в продължение на месеци: „Ако зависи от мен, трябва да продължим да водим тези преговори и сега”. Но какво трябваше да каже тя? Какво може да повярва канцлерът в този проклет дебат за Brexit

Докато Джонсън обвини ЕС в петък, че не води сериозни преговори, британският външен министър Доминик Рааб каза почти едновременно: „Ние сме близо. Остават само два спорни въпроса”. Единението изглежда по различен начин. Едно е сигурно: Търговско споразумение между ЕС и Обединеното кралство, което да е готово да бъде подписано, трябва да бъде налично „най-късно до края на октомври“, както каза ръководителят на комисията по външни работи и представител по темата Brexit в Европейския парламент Дейвид Макалистър (CDU). В противен случай парламентарният контрол няма да е възможен до края на годината.


На тази среща на върха не беше постигнато много, въпреки че на масата имаше големи теми. Няма напредък в преговорите за Brexit. Няма напредък в обсъжданията по общите климатични цели за 2030 г. Няма напредък в преговорите за ефективен „механизъм за върховенство на закона“ – т.е. намаляване на средствата в случай на нарушения на принципа на правовата държава от отделни държави от ЕС. Всъщност Парламентът поставя това условие за одобрението на многомилиардния фонд за възстановяване от кризата.

Европейската говорителка на Зелените Франциска Брантнер е повече от възмутена: „Тази “Среща на върха“ проиграва ценното време. Сега се нуждаем от споразумение за силен бюджет, с повече пари за програмите на ЕС за научни изследвания, цифрови технологии и климат и ясни санкции за тези, които унищожават демокрацията“, казва тя пред DIE WELT. Освен това според нея трябва да има пътна карта за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 60 процента до 2030 г. и заповед към ЕК “да не предава нашите стандарти“ в преговорите за Brexit. “Всички тези въпроси не са изяснени, поради което федералното правителство трябва да свика специална среща на върха за ноември”, настоява тя.


Все пак “шефовете” се съгласиха в бъдеще да координират по-тясно ситуацията с коронавируса в техните страни. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова държавите членки да постигнат общоевропейска хармонизация, например по отношение на продължителността на карантината и стратегиите за тестване. „Това е важно“, подчерта Дон дер Лайен. Остава да видим дали това наистина ще се случи.


Канцлерът Меркел успя да накара правителствата на ЕС да обменят информация за ситуацията с коронавируса чрез видеоконференции веднъж седмично, ако е необходимо. “Всички правителствени ръководители описаха едно и също нещо: че броят на заразените в страните се увеличава изключително много”, каза австрийският канцлер Себастиан Курц. Ясно е – втората вълна на пандемията вече пристигна в цяла Европа.