“Има такъв народ” се отказва от мажоритарния вот


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


“Има такъв народ” няма да внесе предложение за промяна на изборната система и мажоритарен вот, стана ясно от изказването на представителя на партията при откриването на 45-ото Народно събрание Тошко Йорданов.


Основната задача пред парламента ще е промяната в Изборния кодекс, заяви той. По думите му целта е всеки българин да може да гласува.

Още по темата


Предложенията, които ще бъдат внесени още днес, в първия ден на парламента, включват премахване на ограничението за брой изборни секции в чужбина, възможност за гласуване на българите в чужбина по пощата, видеонаблюдение в секциите и смяната на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Йорданов беше категоричен, че няма да има предложение за мажоритарен вот, но ще бъде внесено предложение за намаляване на субсидиите за партиите до 1 лев на получен глас.


Този парламент закъсня с шест месеца, защото властта се беше вкопчила във властта и отказа да изпълни нормалната процедура – предсрочни избори, заяви още представителят на втората по големина парламентарна група в Народното събрание.


Той допълни, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. “Ще изкара колкото трябва и много скоро ще стане ясно колко”, каза още Йорданов.


Предложението за мажоритарен вот беше включено в референдум, проведен по искане на “Шоуто на Слави” през 2017 година. Идеята беше България да бъде разделена на 240 едномандатни района и да се проведат мажоритарни избори в два тура, но 44-ото Народно събрание отхвърли искането.


2,5 млн. души подкрепиха референдума на “Шоуто на Слави”, а водещият Слави Трифонов няколко години по-късно вече е лидер на “Има такъв народ”.


Според Тошко Йорданов такава промяна трябва да направи само партия с мнозинство, каквото ИТН няма.