Икономисти: С увеличението на минималната заплата ще расте безработицата при кризи


Снимка: Qilai Shen/ Bloomberg


Когато икономиката е в условията на рецесия, на криза, при увеличаване на минималната работна заплата се увеличава безработицата. Това показва, че в условията на криза минималната работна заплата не трябва да се увеличава. Това мнение изрази по БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българската стопанска камара (БСК), позовавайки се на анализ на българската икономика за последните 20 години.

Още по темата


“Най-разумното нещо е да се изработи механизъм, който да дава предвидимост. Когато икономиката се развива добре, тогава може да си позволи малко увеличение на минималната работна заплата. Това трябва да е механизъм, базиран на разумни и обективни показатели, около който да има консенсус”, допълни Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.


Според него посрещаме зимата с едно относително силно възстановяване след шока от пандемията миналата година.


Лъчезар Богданов напомни за високата инфлация, за сериозното общо увеличение на цените, което не е свързано само с „изолирано увеличение на някои енергийни цени“.


“Въпросът е доколко догодина ще бъдем във фаза на възстановяване. В момента имахме първо шок на потреблението, след което по ред причини настъпи успокоение, сега имаме нещо като “Коледата е дошла рано”, но това е растеж, движен от потребление. Въпросът е кога ще имаме по-сериозна промяна в инвестициите”, коментира икономистът.


Щерьо Ножаров посочи, че за периода на пандемията консолидираният дълг в сектор “Държавно управление” се е увеличил с 30%.


“Икономиката има проблясъци на възстановяване. Българският вътрешен дълг расте в много по-малка степен, отколкото бяха очакванията. Ние не сме наясно ще се успокоят ли цените в енергетиката, не сме наясно ще има ли ново спиране на бизнеса 2022 г. заради новия щам. Темпът на ваксинация остава нисък, поради което ефектите са по-големи, имаме и привнасяне на ефекти от международните пазари и от еврозоната, тези неща са стряскащи”, анализира ситуацията Щерьо Ножаров.


Той предупреди, че ако не започнем да говорим отсега, в периода между 2025-2030 г. “проблемите ще ни притиснат и могат да доведат до сериозно спиране на икономиката”.


“Парадоксът е, че колкото повече дълг взимаме, толкова повече държавният дълг намалява, тъй като това се прехвърля върху гражданите. Дългът увеличава инфлацията, инфлацията повишава събираемостта на публичните приходи, при което дългът намалява за сметка на личния разполагаем доход на гражданите”, обясни Щерьо Ножаров.


Относно обявеното от Асен Василев намерение за съкращаване на администрацията с 30% Богданов смята, че сега сме в ситуация, в която голяма част от тези хора ще си намерят работа в частния сектор, тъй като са квалифицирани.


По думите на Щерьо Ножаров, за да е устойчив този процес, трябва да се види структурата на новото управление.