Израел блъфира за инвазия в Газа


Снимка: EPA/HAITHAM IMAD


В полунощ на 14 май израелските отбранителни сили съобщиха в Twitter, че атакуват Ивицата Газа – малка ивица земя, населена с около 2 милиона палестинци, по въздух и суша. Това накара много журналисти да съобщят, че е започнала наземна инвазия. Няколко часа по-късно дойде разяснение, че имало някаква „грешка в комуникацията“ и че сухопътните войски все още са в периферията на Газа и не са влезли на нейна територия.


Среднощният туит обаче не е бюрократично недоразумение, а по-скоро хитрост, за да предизвика паника сред кадрите на Хамас, да ги извади от бърлогите им и да убие голям брой хора с един удар. Това е подействало, съобщават израелски медии, пише Foreign Policy в свой анализ.


Противотанковият екипаж на Хамас е привлечен към масивната подземна мрежа от тунели, наричана „Метрото“, където Хамас съхранява запасите си. Екипът се е подготвял за предполагаемото нахлуване по земя и за собствената си контраатака, но веднага щом са влезли в тунелите, са били бомбардирани от 450 ракети в рамките на минути. „Ударихме 150 цели и повредихме много километри от мрежата от тунели на Хамас“, съобщават от израелската армия на следващата сутрин.


Израелските военни считат това за огромна победа. Някои се надяват, че това ще доведе до началото на деескалацията на кризата. Досега обаче нито една от страните не е обявила прекратяване на огъня и тъй като Хамас все още отговаря на израелските въздушни удари с ракети, израелците казват, че вариантът за сухопътна офанзива все още е на масата.

Още по темата

Според бивши израелски генерали, разузнавачи и експерти по отбраната израелската армия има три възможности на този етап от конфликта. Може да се извършат повече атаки извън Газа, като се унищожат други ценни обекти с висока стойност. Може да бъде наредена и ограничена инвазия като през 2009 и 2014 г., за да бъдат унищожени конкретни съоръжения на Хамас. Накрая – Ивицата Газа може да бъде завладяна, както по времето на Шестдневната война през 1967 г.


Този последен вариант е съгласуван във военно отношение, но политически неизпълним. Изглежда всички са съгласни, че пълното разоръжаване и унищожаване на Хамас е възможно само чрез продължително присъствие на израелските военни по суша. В Израел обаче има малък апетит за мащабно, дългосрочно и кърваво нашествие в Ивицата Газа.


Майкъл Армстронг, доцент по оперативни изследвания в университета Брок в Канада, който изследва експлоатационните характеристики на оръжията, построени от Хамас (с технологично ноу-хау от Иран), коментира, че ако Израел не окупира Газа, е невъзможно да се разоръжи групата. „Ако са вътре в Газа, те могат да унищожат производствените съоръжения, където са построени ракети с голям и среден обсег, и да се опитат да намерят скритите им запаси“, посочва той.


„Хамас показа, че може да възстанови унищожения си капацитет, така че освен ако израелците не искат да останат в Газа и да я окупират, не виждам как биха обезоръжили групата”, допълва той.


Съществува план за наземна офанзива, който предполага завземане на един квартал наведнъж. Сухопътните войски, подкрепяни от военновъздушните сили, ще търсят и убиват бойци на Хамас и ще унищожават ракети, разпръснати из Газа (включително тези, погребани под места като училища и джамии), докато звено, посветено на информирането на цивилните за въздушните удари, трябва да предупреждава хората да се евакуират. След като територията бъде превзета, ще се пристъпи към унищожаване на офисите на Хамас и фабриките за производство на оръжие и убийството на лидерите на групировката.


Това обаче би довело до кървава баня, което ще е контрапродуктивно за Израел. Експертите казват, че за Израел е по-добре да ограничава, а не да унищожава Хамас.