Ива Митева е новият председател на Народното събрание


Ива Митева. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Ива Митева Рупчева беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Нейната кандидатура беше издигната от “Има такъв народ”. Освен нея за поста се бореше единствено кандидатът на ГЕРБ – Цвета Караянчева, която беше председател на 44-ото Народно събрание.


Кандидатурата на Митева беше подкрепена със 163 гласа “за” от ИТН, БСП, ДПС, Демократична България и “Изправи се! Мутри вън!” и 75 “въздържал се” (от ГЕРБ – СДС). Цвета Караянчева подкрепиха 75 депутати, а срещу нея гласуваха 162-ма души.


Заместници на Митева ще бъдат Цвета Караянчева, Виктория Василева (ИТН), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева ( “Изправи се! Мутри вън!”).


Направи впечатление, че Слави Трифонов не участва в гласуването. Той е под карантина заради положителен тест за коронавирус, но можеше да гласува чрез онлайн платформата.


“Убедена съм, че ще работим достойно за този парламент”, каза Митева в приветствието си към депутатите и посочи, че от техните действия зависи България да е правова и демократична държава. 


Преди избора на ръководството на парламента от ГЕРБ предложиха депутатите да стават и ясно да казват подкрепата си към някой от кандидатите. Това беше отхвърлено и гласуването се извърши спрямо първоначалния план – от място, с вдигане на ръка.

Още по темата


До тази ситуация се стигна, защото депутатите се върнаха в старата сграда на Народното събрание за първото си заседание, а електронната система в старата зала вече не работи.


Сегашните управляващи посочиха, че е дългогодишна традиция най-голямата парламентарна група в Народното събрание да излъчи председателя на парламента.


Ива Митева има правно образование. Тя дълги години работи в администрацията и ръководи правната дирекция на Народното събрание. Тя влиза в парламента от листата на “Има такъв народ” от 23 МИР в София.


По време на дискусиите около избора на новия председател Вежди Рашидов (ГЕРБ) се възмути на определението “мутри” към депутати от ГЕРБ и отбеляза, че Мая Манолова е позната под прозвището “сестра Галева”.


Десислава Атанасова (ГЕРБ) също призова да се спазва “парламентарното поведение”. Председателстващият заседанието – най-възрастният депутат Мика Зайкова, призова своите колеги да се въздържат от коментари, които подхождат повече на приказки  “на пазара”.