Започна ли реформа в световната търговия?

Основният акцент на търговската стратегия на Европейската комисия за следващите години е отворената стратегическа автономност, т.е. свободата на придвижването на стоки и услуги няма да бъде ограничена, но тя няма да бъде отстоявана на всяка цена. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова, директор на Фондация „Европейски институт“.

Още по темата


“Именно тук е реформата, за която Европа мечтае от години, тъй като в Световната търговска организация (СТО) нещата буксуваха и продължават да буксуват, като възпрепятстват нормалното функциониране на международните търговски отношения”, посочи тя.


Любов Панайотова напомни, че по време на мандата на Тръмп СТО, която е основният стожер за следенето на правилата, беше изцяло блокирана и вследствие на това изостана по отношение на дигиталната и зелената търговия – елементи, който са заложени в стратегията на ЕК.


“Отделно продължават много от нелоялните практики. Смяташе се, че когато Китай бъде приет в СТО – като един от най-големите пазари, той ще спазва правилата, но това въобще не се случи”, заяви директорът на Фондация „Европейски институт“.


По думите на Панайотова това е причината Европа да стигне до убеждението, че е необходима промяна както в СТО, така и във всички защитни мерки и механизми на световната търговия.


“Говорим много за зелена търговия, зелена индустрия и кръгова икономика. Но “зеленото” е скъпо и когато едни от най-големите световни търговски участници използват нелоялни практики и принудителен детски труд, нормалното функциониране на конкуренцията е обречено”, е мнението на експерта.


Панайотова съобщи, че намеренията на ЕК са да се създаде една нормално функционираща правна рамка и един обединен търговски фронт, за да може всички нелоялни практики, без значение от къде произтичат, да бъдат сведени до минимум.


Директорът на Фондация „Европейски институт“ обясни, че в стратегията не фигурират европейските търговски отношения с Русия, тъй като решението за налагане на персонални санкции заради казуса “Навални” е изцяло в полето на Съвета на ЕС.


“От известно време вече не се налагат крупни търговски санкции, а се прицелват само определени лица, което само по себе си има много по-добър ефект, тъй като преди от санкциите срещу самата държава страдаше главно населението”, поясни Панайотова.


От разговора с нея стана ясно още, че в търговската стратегия на ЕК могат да бъдат открити намеци за ограничаване на търговията и налагане на санкции върху трети страни, които не подкрепят екологичната и цифровата трансформация.


“Акцент е поставен дори върху споразумението на ЕС със страните от Латинска Америка – МЕРКОСУР, като Комисията призовава за подобряване на договора и налагане на по-високи санкции при неспазване”, разкри още Панайотова.


Тя прогнозира, че в бъдеще всички участници на международната търговска сцена ще се стараят да поддържат отношенията си с Европа, защото Старият континент е най-богатият пазар, но всички те ще трябва да спазват правилата.


С какво новата търговска стратегия ще окаже влияние на дейността на бизнеса. Достатъчно ли ще е финансирането за България в областта на зелената икономика?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да видите тук.