Започват две разследвания на TikTok в Европа


Снимка: Bloomberg L.P.


Водещият регулатор на поверителността на данните в Европейския съюз, който отговаря за TikTok, започна две разследвания на китайската платформа за кратки видеа, свързани с обработката на личните данни на децата и трансферът на лични данни към Китай, предава Ройтерс.


Ирландската комисия за защита на данните, която е главният регулатор в ЕС за повечето световни интернет компании, тъй като регионалните им централи са базирани в Ирландия, има право да наложи глоби до 4% от глобалните приходи на гиганта.


През август TikTok обяви, че въвежда по-стриктен контрол над поверителността на тинейджърите, в опит да отговори на критиките, че не успява да опази децата от скрити реклами и неподходящо за тях съдържание.


TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, се разрасна бързо по света и стана особено популярна именно сред тинейджърите.

Още по темата


Първото разследване е свързано с „обработката на лични данни в контекста на настройките на платформата за потребители под 18-годишна възраст и мерките за потвърждаване на възрастта на хора под 13 години“, посочва регулаторът.


По думите му второто разследване ще се фокусира върху личната информация, която TikTok прехвърля в Китай и дали компанията се съобразява със закона за данните в ЕС при трансфера на данни в държави извън блока.


Говорител на TikTok твърди, че компанията е наложила новите си правила за защита за опазване на потребителските данни и разчита на одобрени методи за прехвърляне на данни извън Европа.


„Неприкосновеността и сигурността на TikTok общността, в частност на нашите най-млади членове, е нашият най-голям приоритет“, коментира говорителят.


По-рано този месец ирландският регулатор наложи рекордната глоба от 225 млн. евро на WhatsApp на Facebook съгласно Общия регламент за защита на данните, известен като GDPR.