ЕС планира своя сателитна интернет система, за да конкурира SpaceX и Amazon

ЕС предлага план за изграждането на сателитна интернет система на стойност няколко милиарда евро въпреки предишните възражения на надзорния си орган, съобщава Financial Times. Целта е Старият континент да може да се конкурира с Amazon и SpaceX. Намерението на Брюксел за предоставяне на криптирано широколентово покритие беше представено във вторник в променен вид, след като предложенията бяха отхвърлени два пъти от Комитета за регулаторен контрол на Европейската комисия. Бордът, който проверява оценките на въздействието на предложенията, представени от комисията, смята, че програмата ще доведе до излишни разходи и ще се конкурира с търговските услуги.

Инициативата за сигурни комуникации е представена от комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който иска ЕС да изгради трета сателитна мрежа в ниската околоземна орбита, която да осигурява сигурни комуникации и достъп до интернет. ЕС вече разполага със сателитните системи “Галилео”, глобална навигационна система, и “Коперник”, която се използва за наблюдения на Земята. В понеделник Тиери Бретон заявява в интервю пред френската телевизия BFM, че ЕС се нуждае от независима криптиранa система, която правителствата и компаниите да могат да използват.

“Задължително е Европа да има собствено съзвездие, а не да зависи от американците и китайците. То ще се движи в посока север-юг и ще защитава комуникациите ни в случай на кибератака. То има военно и суверенно измерение. Можем да предложим свързаност на африканския континент”, заяви той.

ЕС разработва тази концепция, след като през 2020 г. Великобритания купува дял в сателитния оператор OneWeb. Миналата година Eutelsat, в която френското правителство притежава акции, инвестира в OneWeb, което кара Бретон да се запита дали Eutelsat може да участва в проекта на ЕС.