ЕК може да потърси неустойка от AstraZeneca за забавени доставки на ваксини


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


На този етап Европейската комисия работи за осигуряване на договорените количества ваксини, но не е изключено от AstraZeneca да бъде потърсена и неустойка заради забавянето на доставките. Това каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер по време на обедния брифинг на институцията.


Неговият коментар е свързан със заявление на компанията, че не могат да осигурят необходимите количества ваксина за ЕС, защото имат забрана от британските власти да изнасят продукцията от заводите си на територията на Великобритания.

Още по темата


При подписването на предварителните договори с ЕК от компанията са посочили, че ще доставят продукцията си от два завода на територията на ЕС и два – на Великобритания. Тогава все още течеше преходния период по Brexit, а от AstraZeneca са уверили, че нямат друг договор, който да възпрепятства изпълнението на договорките с общността, обясни Мамер.


“Работа на компаниите е да организират процеса на своите заводи”, каза още той и допълни, че в предварителните договори не е посочено какви количества могат да бъдат доставяни от отделните заводи, а само общото количество на ваксините.


Едно от условията на ЕК при преговорите с производителите е ваксините да се произвеждат на територията на общността, макар и самата верига на производство и доставки да е доста сложна.


По време на брифинга говорителите на Комисията отказаха да коментират думите на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Велкобритания прилага “национализъм по отношение на ваксините” със забраната си за износ към ЕС. От институцията припомниха телефонен разговор между председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с британския премиер Борис Джонсън, който е уверил, че няма да има проблеми с доставките.


Всички варианти са на масата, коментира Мамер по повод изтичащия срок на действие на механизма (31 март 2021 година), който контролира износа на ваксини срещу коронавируса от общността.


Разрешителният режим за износа беше въведен след проблеми с доставките на ваксините на AstraZeneca. Тогава от Брюксел настояха компанията да изпълни първо задълженията си към общността, а след това да доставя в други страни.


При въвеждането на механизма от Брюксел обясниха, че целта не е забрана на износа, а по-голяма прозрачност и контрол.


ЕС е голям износител на ваксини срещу коронавируса, уточни още Мамер. По негови данни досега е имало само едно ограничение – Италия, която спря износа на разработката на AstraZeneca за Австралия. Рим направи този ход с настояването компанията да изпълни ангажиментите си към ЕС и Комисията подкрепи това решение.


Все още в ЕК са уверени, че целта за ваксиниране на 70% от пълнолетното население на общността е изпълнима до края на лятото. Компаниите могат да доставят нужните количества ваксини, така че страните да изпълнят тази планове.


Johnson&Johnson има достатъчен капацитет на мощностите на територията на ЕС, за да изпълни заявките, но от Брюксел не отхвърлиха категорично, че може да има известни забавяния. Очаква се ваксината на J&J да получи “зелена светлина” от Европейската агенция по лекарствата на 11 март.