Експерт: Вече 20 години се борим неуспешно с тероризма


Хронологията за последните 20 години показва, че сме свидетели на поредица от разгръщащи се вълни на джихадистки тероризъм. Понякога те се застъпват, а понякога се преливат. Страшното е, че тези вълни не затихват. Те по-скоро са в някакво взаимодействие и цикличност. Започнахме с талибаните от 1996 до 2001 г. и 20 години по-късно ние пак сме там. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Любов Минчева, преподавател по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ “Св. Климент Охридски”.


Тя припомни, че през 2000 г. излиза специализиран доклад, който прогнозира, че през 21-ви век вече няма да има сериозни войни и се очаква светът да може да се концентрира върху научен и културен прогрес. „Изненадващо е колко бързо се разгърна вълната от тероризъм след атентата на 11 септември 2001 г.“, каза доц. Минчева. 

Още по темата


По време на разговора тя се позова на карта, която е изготвена от Института по икономическа политика и мир и показва индекса на терористична дейност и организирана престъпност из целия свят за 2020 г.


„Най-засегнатите региони в света са Северна и Западна Африка, Близкият изток, Европа в значителна степен, Южна Азия, което включва и Афганистан и Пакистан, Индия. САЩ също фигурират, защото оттам тръгна цялата терористична вълна”, обясни гостът.


“Ал Кайда е организацията, която се развива много мащабно и експанзира в географско отношение. Тя е нов тип терористична група, която е децентрализирана и се развива много агресивно. Тя има много структури навсякъде, които, развивайки се, дават живот на нови групировки, които си взаимодействат с Ал Кайда, но и водят независим живот”, коментира още доц. Минчева.


Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.