Доходите на руснаците са намалели най-много за последните 20 години


Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg


Реалните разполагаеми доходи на руснаците са регистрирали най-големия си спад от 20 години през второто тримесечие, а икономиката се е свила с 9,6% на годишна основа, след като страната понесе удар заради ниските цени на петрола и коронавирусната пандемия, предава Ройтерс.


Реалните разполагаеми доходи се превръщат в един от най-социално чувствителните проблеми в Русия, ръководена от Владимир Путин, като се очаква икономиката да се свие с 6% тази година.


Доходите са намалели с 8% на годишна основа между април и юни, сочат данни на статистическата служба Росстат. Тя допълва, че индустриалното производство в Русия е намаляло с 9,4% през юни спрямо същия период на миналата година.

Още по темата

Това е най-голямото свиване за тримесечие на доходите от 1999 г. насам, сочат данните, публикувани на сайта на Росстат.


През второто тримесечие, когато здравните ограничения нанесоха щети на икономическата дейност, руската икономика се е свила с 9,6% на годишна основа, след като отбеляза ръст от 1,6% за периода януари-март, съобщи икономическото министерство на страната.


През юни икономиката е отбелязала спад от 6,4% на годишна основа след по-силно свиване, ревизирано на 10,7% през май, когато в страната беше въведена частична блокада за борба с разпространението на коронавируса.


„Основният фактор за възстановяващата се икономическа дейност през юни е било продължаващото премахване на карантинните ограичения, които са имали най-положителен ефект върху пазара“, коментира Полина Крючкова, заместник-министър на икономиката, в комюнике.


Руската централна банка заяви готовността си да намали основната си лихва, която сега е 4,5%, за четвърти път тази година на заседанието си идния петък.