Демократична България ще преговаря с ИТН за възможностите за управление


Христо Иванов. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов


Коалицията Демократична България би водила разговори с втората най-голяма парламентарно представена партия – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, за това какво управление би могло да бъде излъчено, но кабинет на ГЕРБ няма да подкрепи.


Това заяви лидерът на Демократична България Христо Иванов от парламентарната трибуна по време на откриването на първото заседание на парламента.


Ако партията на Трифонов не излъчи кабинет, Иванов каза, че коалицията му има готовност да обсъжда други действия, така че Народното събрание да приеме най-необходимите закони, преди да бъдат насрочени други избори.


Иванов обяви, че партията му внася няколко пакета с предложения за законодателни промени. Най-големият е свързан с реформа на съдебната власт, като той подчерта, че целта е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Още по темата


Демократична България събира подписи за промени в Конституцията, така че главният прокурор да бъде поставен под ясна, демократична отчетност от страна на парламента, подчерта той. Не може да има повече център на власт, който не подлежи на демократична отчетност, коментира Иванов.


„Прокурорската република създава неконтролируема власт на главния прокурор, позволява му да решава на кого да даде реален имунитет от наказателно преследване, кой да бъде поставен под натиск, кой да получи свобода от отговорност пред закона. Тук има хора, които са минавали през тази цедка“, каза още той.


Партията цели и окончателна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС), където да има малка парламентарна квота, така че обществото да има участие в кадровите и административни процеси в съдебната власт. Целта е реформирана прокуратура и изчистен от корупция съд, подчерта Иванов.


Той даде заявка реформите да започнат процес на лустрация, който повечето политически сили не са готови да направят в собствените си листи. По думите му не става въпрос само за съпричастните към тоталитарния режим и репресивните му институции, но и хора, които са активни в момента в службите и различните политически и общ институции. С това, според Иванов, “ще се изчисти шлаката”, натрупана през 90-те години


Партията внася и пакет предложения за промени в Закона за съдебната власт и НПК, с които се цели закриване на специализираните съдилища и прокуратура. Според Иванов те са олицетворение на избирателното прилагане на държавната репресия за едни и затваряне на очите за други, заради което са безвъзвратно опетнени.


Партията предлага и изменения за ликвидиране на комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество в настоящия ѝ модел, „защото се превърна в срамна бухалка“, което ще доведе до освобождаването на председателя ѝ, бившия главен прокурор Сотир Цацаров, посочи още Иванов.


От Демократична България внасят и пакет за промени в Изборния кодекс, с които да се гарантира по-прозрачен и по-достъпен за всички българи изборен процес, който да произвежда повече доверие.


Иванов посочи, че над това Народно събрание тегне въпроса дали изобщо ще го бъде.

Още по темата

„Основното нещо, което искат българските граждани, е законност, правила, здрави институции, за да може държавността да бъде модерна, европейска, свободна – това, което са ни завещали възрожденците, тези идеали. Това няма да стане само с разговори по кьошетата, а изисква законност“, посочи той.


Според него това Народно събрание ще може да свърши само една от задачите, които са му поставени – да отстрани Бойко Борисов, ГЕРБ и ДПС от властта. Въпросът е какво друго може да бъде направено от този парламент. „Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но е много важно да се фокусираме върху задачите, да отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува“, коментира той.


Иванов представи и приоритетите на партията си, като ги обедини в две групи. Едната са представените от него пакети със законови промени, а другата група касае непосредствените кризисни ситуации, следващи от пандемията. На първо място той призовава да се приложи решителна програма за масова, доброволна имунизация, която дава перспектива за бързо излизане на страната от цикъла на нови пикове на заразяването с коронавирус и тяхното овладяване.


Партията предлага и комплекс от мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятия, домакинства, социална защита. Иванов поиска реална оценка на икономическото положение, защото, по думите му, има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв на страната и „трябва да получим много ясна картина и да решим как ще го санираме“.


Той призова да стартира и процедурата по плана за възстановяване и устойчивост и коментира, че отказът на отиващото си правителство да се внесе планът с всичките му недостатъци е саботаж. Иванов обвини ГЕРБ, че ги е страх, че планът ще се натъкне на много критики от страна на ЕК, но все пак призова да го внесат за обсъждане.