Даниел Киряков: Демокрацията изисква борба с корупцията


Демокрацията изисква усилия и борба с корупцията. Макар че позицията на България по отношение усещането за корупция се подобрява, като цяло регулаторната среда в страната се характеризира със сложност, липса на прозрачност и произволно или слабо прилагане. Тези фактори създават стимули за публична корупция. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Даниел Киряков, мениджър “Публични комуникации” на Американската търговска камара в България (AmCham) относно последния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат.


Той посочи, че според доклада се отчита осезаем ръст в разработването на софтуер, техническа поддръжка и аутсорсинг на бизнес процеси. „Секторите за информационни технологии и бек офис аутсорсинг привлякоха редица компания от Европа и САЩ в България, а много от тях създадоха глобални и регионални центрове за услуги в страната, но въпреки това все още сме в „Б“ група“, каза Киряков. 

Още по темата


По думите му този доклад може да се разглежда като моментна снимка на състоянието на България като място за правене на бизнес или наръчник за едно правителство къде държавата се справя добре и къде – не. „Този доклад може да е отправна точка за реформи, ключови показатели за подобрение на средата. Обективно може да се използва и като наръчник на бъдещи инвеститори, защото в него има полезни неща по отношение на бизнес средата и данъците. Не става въпрос само за критика“, обясни Киряков.


Той добави, че според доклада, България е с най-ниския процент на производителност на труда в ЕС, а в средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск поради бързо свиващото се население.Освен това страната се нарежда в челните места в ЕС по евтина работна ръка и плоски корпоративни данъци, както и данъци върху доходите


По отношение на политическата ситуация в България Киряков изрази надежда за стабилно правителство, чийто мандат да не бъде краткосрочен, защото бизнесът има очакванията за стабилна политическа среда. „Няма как да се води борба с корупцията и да се привличат иновации и инвестиции, когато средата ти е „нечиста“, посочи гостът.


Вижте повече във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.