Даниела Бобева: Не очаквам Планът за възстановяване да бъде приет лесно

Планът за възстановяване и устойчивост на България няма да бъде приет лесно и бързо, колкото и технически да е съвършен той. Към него бяха приспособени правила и изисквания за съблюдаване на ценности и правила в Европейския съюз, предупреди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Даниела Бобева, финансист и икономист, бивш вицепремиер.


Тя обърна внимание на капацитета, необходим не само да се „изпишат” парите, но и за да се подготвят подходящите проекти. Икономистът потвърди, че в конкурса за стартиращи екологични проекти не е подаден в Европейската комисия нито един български.


Според Бобева България ще срещне трудности и причините за отлагане на приемането на плана са подобни на тези, с които се сблъскаха Унгария и Полша в Европейския парламент и Европейската комисия. „Там се поставиха въпроси за държавността, корупцията и как се използват европейските фондове“, посочи тя.


По думите й България е неподготвена за прехода към Зелена и екологична икономика. Същевременно страната ще е една от най-засегнатите, защото освен енергетиката новите изисквания ще засегнат много и различни отрасли на икономиката – те са най-вече транспорта, селското стопанство, някои отрасли от индустрията.


„България непрекъснато се срива в класациите за икономическа свобода“, посочи още Бобева.


Тя разкри и наблюдението, че макар всички партии в сегашния парламент да са съгласни, че административната тежест върху бизнеса в твърде голяма, служебното правителство не е направило нищо в тази посока.


Тя е убедена, че промени са били необходими, защото „последното редовно правителството е създало много нови режими, въпреки че е премахнало някои от действащите“.


„Така се стигна до влошаване на бизнес климата“, обясни икономистът.


По думите на Бобева, повечето от тежестите са свързани с подзаконови нормативни актове и могат да се направят промени само с министерски заповеди.


„Това са мерки, които се отразяват в международни показатели като Doing business и показателите за средата за инвестиции. Не е толкова сложно и е възможно да се случи в рамките на служебно правителство“, е мнението на финансиста.


Бобева смята, че сегашният парламент е започнал дискусията за пенсиите и пенсионната система, която отдавна е трябвало да се случи, а следващият парламент ще може да „капитализира този политически дебат“.


Тя отчита обаче като „голяма грешка“ това, че се гледа на пенсионерите по един и същ начин. „Една е групата пенсионери, които се пенсионираха до 1989 г., а друга са пенсиониралите се през преходния период“, отбеляза тя.


Бобева смята за справедливо пенсиите да се увеличават на тези, които са се осигурявали на пълното си възнаграждение – което е било „на светло“ и през годините не са имали прекъсвания.


Направеното през миналата седмица увеличаване на пенсиите икономистът смята за проинфлационен фактор и потвърди, че допълнителните фискални инжекции към потребителите засилват инфлацията.


„Резултатът ще е проблем за България да влезе в еврозоната, поне през 2024 г., за когато са обявените намерения, защото страната трудно ще постигне инфлационния критерии”, убедена е Даниела Бобева.


Тя прогнозира, че ще бъде все по-трудно на следващите управляващи да постигат стабилна фискална рамка, защото България е много задлъжняла покрай коронавируса и „популисткото“ раздаване на пари. „Съвременното изпълнение на бъдещите зелени проекти е свързано и с нови заеми и данъци“, пресметна икономистът.


Пред какви предизвикателства е изправена България в прехода към зелена икономика? Как се вписва макроикономиката в климатичните промени? 


Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването “Светът е бизнес” може да гледате тук.