Годишната инфлация в България се ускори до 2,5% през май


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Темпът на годишната инфлация в България се ускорява значително – нивото ѝ за май спрямо май 2020 г. е 2,5%, съобщи Националният статистически институт (НСИ). За сравнение, за предходния месец април инфлацията на годишна база беше 2%, а през март – само 0,6%. През първите два месеца на годината дори беше регистрирана дефлация – съответно от 0,1% през февруари и 0,6% през януари.


На месечна база тенденцията не е толкова еднозначна – инфлацията през май спрямо април е 0,1%, забавяйки се спрямо предходния месец, когато беше 0,7%. През март равнището също беше 0,1%.


Инфлацията от началото на годината е 1,7%, а средногодишната инфлация за периода юни 2020 – май 2021 г. спрямо юни 2019 – май 2020 г. е 0,9%, отчита още НСИ.


Най-съществено покачване на цените през май спрямо април се наблюдава при облеклото и обувките – с 1,0%, при хранителните продукти и безалкохолните напитки – с 0,6%, както и при ресторантите и хотелите – с 0,4%.


Най-големи намаления на цените пък има при в сектора на развлеченията и културата – с 1,4% и при съобщенията  – с 1,3%.


Без промяна спрямо предходния месец остават цените на жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива, както и на жилищното обзавеждане и домакинските уреди.


С минималните 0,1% поскъпват алкохолните напитки и тютюневите изделия, здравеопазването, транспортът и образованието.


Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за май спрямо април е 100,1%, т.е. месечната инфлация е 0,1%. Инфлацията от началото на годината е 1,7%, а годишната инфлация за май е 2,3%.


Индексът на цените за малката кошница за май спрямо април е 100,0%, т.е. инфлацията е нулева, а от началото на годината е 101,6%.