Великобритания и Гърция ще предлагат бустерни Covid ваксинации за уязвими групи


Снимка: Andre Malerba/Bloomberg


Великобритания ще предложи бустерна доза на коронавирусните ваксини за хората на възраст над 50 години и други уязвими групи, тъй като правителството цели да предотврати потенциален скок на броя на заразените с вируса тази зима, предава Bloomberg.


Междувременно Гърция одобри бустерни дози за уязвимите групи, сред които и хора с компрометирана имунна система и възрастни над 60 години, предава Ройтерс.


Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид коментира в парламента, че правителството е приело препоръката на своята комисия по ваксините и ще продължи с прилагането на бустерни дози от следващата седмица. Според плана за справяне с Covid през следващите месеци в Англия фокусът ще бъде върху бустерните ваксинации, ваксините срещу грип и системата за тестване и проследяване на контакти на заразени.

Още по темата


Джавид предупреждава, че правителството е подготвило и други мерки за непредвидени случаи, ако се върви към претоварване на здравната система. Те включват изискване за представяне на задължителен ваксинационен сертификат при посещаване на определени места, въвеждане на задължително носене на маски и отново преминаване към отдалечена работа от дома за компаниите, за които това е възможно.


Наскоро комисията по ваксините към британското правителство препоръча на министрите да продължат с програма за бустерна доза ваксина. Допълнителна доза от ваксината Pfizer/BioNTech е предпочитаният вариант, независимо от това коя ваксина е получил съответният човек преди това. Бустерната доза ще се прилага не по-рано от шест месеца след поставената втора нормална доза.


Като алтернатива може да се предложи и половин доза от ваксината на Moderna. В случаите, когато хората не могат да получат иРНК ваксина поради алергии или други причини, може да се разгледа възможното приложение на ваксината на AstraZeneca, особено за хората, които първоначално са ваксинирани с нея.


Плановете на Великобритания се следят отблизо в световен мащаб, защото данните от страната могат да позволят на страните по-голяма гъвкавост в усилията им да разширят обхвата на ваксинацията. В същото време решението на Острова да продължи с бустерната ваксинация ще подклажда дебата по темата.

Още по темата

Някои страни въвеждат допълнителни дози на фона на повишената заплаха от делта варианта и проучвания, които предполагат намаляване на имунната защита при ваксинирани с времето. Все пак Световната здравна организация (СЗО) призова правителствата да изчакат поне до края на годината с бустерните дози, за да получат по-бедните страни по-добър достъп до ваксини, както и заради недостатъчното научни доказателства от необходимостта им.


Научен материал от група учени от цял ​​свят, публикуван тази седмица, заключава, че правителствата трябва да се съсредоточат върху първичната ваксинация и да изчакат да се натрупат повече данни, за да се вземе решение за това какви бустерни дози биха били по-ефективно.


Ваксинацията показва средно 95% ефективност срещу тежко заболяване, включително срещу варианти като делта, и над 80% ефективност при предотвратяване на инфекция, според същия доклад.


В Гърция бустерни дози ще се прилагат 6-8 месеца след приключване на първичната ваксинация, коментира Мария Теодориду, председател на гръцката национална комисия по ваксините. За имунокомпрометирани лица бустерна доза ще може да се предлага и след четвъртата седмица след първичната ваксинация.


През август медицинските съветници в Гърция препоръчаха бустерна ваксинация с иРНК ваксини за уязвими групи с хронични заболявания.