Ваучери за почивка получават всички на първа линия срещу коронавируса


Снимка: Bloomberg


Тези, които са на първа линия в битката с коронавируса, ще получат ваучери за почивка на родното Черноморие. Става въпрос за полицаи, медицински персонал,фармацевти. Новината съобщиха премиерът Бойко Борисов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.


Първоначалната идея на патриотите беше всички да получат ваучери, но тя не беше одобрена от коалиционния им партньор. 

Още по темата

„Обединихме около предоставянето на тази възможност за летуване само във вътрешен туризъм и само за хората, които са на първа линия със заболяването, което стана причина за всички тези резки промени“, каза Симеонов.

Ваучерите ще бъдат използвани за запълване на държавните бази, а едва след като в тях вече няма свободни меса, ще бъдат използвани и частни хотели.

Според него от кризата най-силно е бил засегнат именно туристическия и рестораньорския бранш заради забраната на здравния министър да работят.


Ваучерите за почивка са една от идеите на Министерстното на туризма за подхранване на летния сезон по морето тази година. Засега детайлите още не са конкретизирани. Работи се по различни варианти по конкретните условия, за да няма съмнения, че „за едни може, за други не“, каза министърът на туризма.


С отпадане на извънредното положение на 13 май ще може да се реализират пътувания с цел туризъм. Ще започне поетапното отваряне на хотели и къщи за гости, изготвени са конкретни указания за това, потвърди министърът. Бройката туристи трябва да е такава, че да се спазват изискванията.


Очаква се ЕК да излезе с пакет с препоръки по отношение сектор „Туризъм“.