България може да започне износ на роботи за Корея

Снимка: Ройтерс

Разглежда се възможността за започване на износ на роботи от България към Корея. Това заяви  инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на “Тракия икономическа зона”, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По думите му един от по-сериозните производители в Пловдив – “Милара”, вече е успял да стане достояние на Сеул. Също така вече е подписан договор за съвместно сътрудничество в областта на образованието и бизнеса със свободната икономическа зона на южнокорейския град Тегу.

„Те вече откриват офис при нас и ще можем да предлагаме и на българските компании да инвестират в Корея. Двустранната търговия възлиза на 400 млн. евро годишно. Икономиката ни още е непозната за корейците. Но последните посещения допринасят за популяризиране на възможностите на българската индустрия и преработвателна промишленост”, посочи Панчев.

През последните 3-4 години имаме самочувствието, че сме готови за посрещането на по-големи инвеститори и инфилтрация, твърди той. Всички положени усилия, особено в областта на инфраструктурата и образованието и квалификацията, ни карат да сме спокойни, че ще успеем да задоволим и най-претенциозния инвеститор, допълни още той.

По думите му за тази година има налице инвеститори в областта на производството на автомобилни части и преработвателната промишленост. Някои компании в автомобилната индустрия разширяват дейност дву- и триктрактно. Инвеститорите са доволни от постигнатите резултати”, допълни гостът.

Още от разговора вижте във видеото.