Брентът се насочва към първо седмично поевтиняване от почти 2 месеца


Снимка: Bloomberg LP


Цените на петрола се понижават в петък, а Брентът се насочва към първото си седмично поевтиняване от седем седмици насам. Причината за пониженията в цените е охладеното търсене на производството на електроенергия на фона на поевтиняването на цените на въглищата и газа. А прогнозата за мека зима в САЩ също повлия на пазара, предава Ройтерс.


Фючърсите върху суровия петрол Брент спаднаха с 48 цента, или 0,6%, до 84,13 долара за барел, продължавайки понижението от 1,21 долара през предишната сесия.


Брент достигна тригодишен връх от 86,10 долара в четвъртък, но е напът да поевтинее с 0,8% за седмицата, първото седмично понижение на цените от 3 септември.

Още по темата


Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха с 37 цента, или 0,5%, до 82,13 долара за барел след поевтиняване от 92 цента в четвъртък.


„Суровият петрол е свидетел на известна корекция като част от разпродажбата на суровини на фона на подновените опасения за вируса и прогнозата за по-мека зима в Съединените щати“, казва Равиндра Рао, вицепрезидент по стоките в Kotak Securities.


Очаква се в голяма част от Съединените щати зимата да бъде по-топла от обикновено, показва прогнозата на Националната администрация за океански и атмосферни изследвания.


Пазарът достигна многогодишни върхове по-рано през седмицата поради притеснения за недостига на въглища и газ в Китай, Индия и Европа, което подтикна преминаването на производителите на електричество към дизелово гориво и мазут.


„Рязкото поскъпване на суровия петрол може да го направи уязвим към генерирането на печалба, но съществена корекция може да не се случи освен ако глобалната енергийна криза не отшуми”, каза Рао.


„Глобалните цени на газа и въглищата се понижиха, но продължават да съществуват опасения за по-затегнат пазар и по-високо търсене по време на зимния сезон“, предупреждава той. 


Американският суров петрол намери подкрепа по-рано тази седмица, тъй като инвеститорите се съобразиха с ниските запаси от суров петрол в основния център за съхранение в Кушинг, Оклахома.


„Има ясно доловими опасения за източването на запасите, което наблюдаваме в центъра за доставка на WTI в Кушинг“, пишат в коментар стоковите експерти на ING.


Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ в сряда показаха, че запасите от суров петрол в Кушинг са паднали до 31,2 милиона барела, най-ниското им ниво от октомври 2018 г. 


„В по-дългосрочен план цените на петрола трябва да се повишат в зависимост от връзката между търсенето и предлагането, но възходящото настроение, провокирано от изненадващия спад на запасите в САЩ, може би вече е усвоено“, казва Леона Лиу, анализатор в базираната в Сингапур DailyFX.