Богдан Кирилов: Има достатъчно налични ваксини, всички са в срок на годност


Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg


Към момента в страната няма партиди ваксини с изтичащ срок на годност преди края на годината. Това каза по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов във връзка със засиления интерес към ваксинация от последните дни след въвеждането на изискване за зелен сертификат на определени закрити обществени места.


Кирилов уточни, че има решение на Европейската агенция по лекарства за промяна в срока на годност на ваксината на Pfizer/BioNTech от 6 на 9 месеца, което е валидно както за всички бъдещи партиди, така и за тези, произведени след юни 2021 г. За ваксината на Janssen срокът на годност при съхранение минус 20 градуса е две години, допълни Кирилов.


Той коментира, че тенденцията при ваксинацията в страната за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини, докато през последните два дни има значителен ръст – 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 – вчера, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина.


Pfizer си остава най-предпочитаната ваксина, посочи Богдан Кирилов. 


Следващата седмица се очаква допълнителна доставка от още 170 хил. дози от еднодозовата ваксина на Janssen, допълни той.

Още по темата


„Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са регулярни, но все пак биват адаптирани спрямо интересите в страната. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг на ваксини“, каза той.


Директорът на ИАЛ обясни, че когато има рязко покачване на интереса, може да се стигне до забавяне в рамките на един ден или няколко часа, но е създадена организация да не се стига до това.


Богдан Кирилов коментира и темата за продажбата на ваксини.


„Приоритетно е да бъдат продадени излишните ваксини, но затова е необходимо да бъде ратифициран договор от работещ парламент. Доста държави извън ЕС проявяват интерес, но апелът на България е за централизиран подход, моделиран от ЕК“, посочи той.


Директорът на ИАЛ обясни, че страната ни вече разполага и с противогрипни ваксини, като 230 хил. дози от безплатните ваксини вече се разпределят на общопрактикуващите лекари. Той припомни, че тази година са осигурени по-голям брой противогрипни ваксини в сравнение с предходната.