Байдън: Кибератаките могат да предизвикат „истинска“ война


Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP


На фона на увеличаването на кибератаките срещу САЩ американският президент Джо Байдън предупреждава за нарастващата заплаха от истинска война.


„Мисля, че е повече от вероятно да стигнем до война – истинска война с голяма сила – в резултат на голяма кибератака и вероятността за това нараства експоненциално“, каза Байдън по време на свое посещение в централата на американската Национална разузнавателна служба (ODNI) във вторник, цитиран от Ройтерс.

Още по темата


Правителството във Вашингтон вижда нарастваща заплаха от страна на Русия и Китай. Байдън каза, че китайският президент Си Дзинпин е „много сериозен“, когато става въпрос за превръщането на Китай в най-мощната военна сила в света и най-голямата и най-важна икономика в света до средата на 40-те години на века.


Киберсигурността е на първо място в дневния ред на администрацията на американския президент след поредица мащабни атаки срещу компании като фирмата за управление на мрежи SolarWinds, Colonial Pipeline, месопреработвателната компания JBS и софтуерната компания Kaseya, които нанесоха много по-големи щети на САЩ, отколкото на самите хакнати компании. Някои от атаките засегнаха доставките на гориво и храни в някои части на САЩ.


Байдън подчерта, че няма да окаже никакъв политически натиск върху разузнавателната агенция, която надзирава 17 тайни служби. Неговото изявление представлява явно отклонение от политиката на неговия предшественик Доналд Тръмп, който многократно влизаше в конфликти с американските разузнавателни служби, например по отношение на ролята на Русия в изборната му победа през 2016 г. или разкритието, че той е оказал натиск върху Украйна да разследва Байдън. Тръмп смени четирима директори на националните разузнавателни служби в рамките на четиригодишния си мандат.