А. Василев: Липсва всякакъв интерес на държавата като стопанин на народните пари


Министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Проблеми има навсякъде по системата, липсва контрол при възлагането и изпълнението на държавните поръчки. Това обобщение направи финансовият министър Асен Василев по време на отчета на служебното правителство днес.


По думите му налице е липса на каквато и да е било заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите – „защото държавата пари не произвежда, тя ги взима от хората“.


„Тези пари бяха харчени безконтролно“, заяви министърът.


Министърът коментира и системното несъбиране на данъци в Националната агенция по приходите (НАП), като уточни, че вече има преориентация и в това ведомство.

Още по темата


Василев посочи, че вече се наблюдава значително повишена събираемост на данъците, като в следващите десетина дни министерството ще даде допълнителни данни.


„Вече виждаме една изпреварваща събираемост и очакваме всъщност да съберем доста повече в бюджета, отколкото бе заложено предварително“, заяви министърът.


Министърът посочи, че е затегнат и контролът върху т. нар. инхаус поръчки при големите предприятия. По думите му през последните четири години, вместо да се използва законът за обществените поръчки, горе-долу половината държавен ресурс минава през инхаус поръчки, при които директно фирмите се договарят с частни подизпълнители и по думите на Василев липсва прозрачност.


Използвала се е вратичка за спешни случаи, което обаче се е превърнало в порочна практика.


По думите му са наваксани и изоставанията в агенция „Митници“. Като пример министърът даде терминалът „Росенец“, който е бил с щат от седем митнически служители, работещи на смени денонощно.


Сега щатът на агенцията е увеличен, като са вкарани служители от НАП и „Гранична полиция“ и са създадени комбинирани екипи.


По отношение на средствата за електронни машини за изборите през юли Василев уточни, че в държавната план-сметка е записано, че Министерството на финансите поема ангажимента за финансирането на покупката, но това ще стане след осигурено официално искане от страна на Централната избирателна комисия.


Парите ще се осигурят след искането на ЦИК, уточни министърът.


Що се отнася до това, което министърът е заварил при идването на поста, той посочи, че мерките за справяне с кризата от коронавируса са били бюджетирани до март и удължени с взимания от различни пера до края на май.


Василев припомни, че част от мерките бяха запазени, част преформатирани


„Успяхме да организираме извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд., с което да надградим същестувващите мерки“, заяви той.