Ангел Кунчев: Има слаби реакции при ваксинираните медици


Снимка: БГНЕС


Реакциите от ваксината срещу коронавирус при имунизираните лекари са много слаби и преходни. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в Пловдив, посветен на ваксинационния план в България. В пресконференцията участва и ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Мариана Мурджева.


„Досега, от информацията, която имам от вече имунизирани лекари е, че реакциите са много слаби и преходни, най-често са в рамките на няколко дни – слаба болезненост на мястото на ваксиниране“, обясни Кунчев, цитиран от БНТ.


Той уточни, че поне 1000 души е минималният брой за проследяване на ефекта от имунизацията, а проследяването може да стартира в края на първото тримесечие на година, за да има достатъчно брой хора и представители на всички възрастови групи за проследяване на ваксинацията. Кунчев припомни, че всички ваксини имат някакъв процент нежелани реакции – въпросът е колко тежки са те и каква е честотата им. 

Още по темата


„Изследването на имунния отговор след ваксинация означава да изследваме антителата и специфичните клетки на имунната система, които могат да унищожат вируса“, обясни от своя страна проф. Мурджева. Тя обаче подчерта, че за да се извърши това има преданалитичен етап – много ясно разделяне на изследваните групи и съгласуване на лабораториите.


„Изследването за клетъчния имунитет е по-сложно, по-трудоемко, времеемко и по-скъпо от това за антителата, но има възможност да се извърши в България“, обясни още проф. Мурджева, цитирана от Националната телевизия.


„В по-малките градове и областите, които не започнаха от вчера, разчитат на работните дни до края на годината. Но така или иначе, вчера беше поставено символично начало на кампанията. 5000 дози съвсем не са много и ще свършат бързо. Проблемът ще дойде, когато започнем ваксинацията извън болниците – в домовете за възрастни хора, в малките и отдалечени населени места, тогава ще е доста по-сложно“, поясни Ангел Кунчев.

Той обърна внимание, че в Единния информационен портал вече постъпват първите данни за ваксинираните лица в България.


По-рано през деня директорът на „Пирогов” Асен Балтова обяви в ефира на Нова телевизия, че хората трябва да се пазят много след първата доза. „Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, се увеличава. Първоначално хората не четяха достатъчно, нямаха достатъчно информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които подробно е описано какво представлява ваксината”, каза Балтов..  По думите му в „Пирогов” медицинските лица, които искат да се имунизират, вече са над 1000.


„Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде разпространена и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си поставят”, поясни проф Балтов. По думите му втората голяма пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.


„Прекалено много се наблягаше на очакваните лоши ефекти от ваксината, но такива реално няма при ваксинираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, за да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е достатъчна. Не трябва да се отпускаме и да смятаме, че вече сме имунизирани или безсмъртни. През периода между първата и втората доза трябва да се носят маски, да се спазва дистанция. Първоначалният имунитет се натрупва между 7-ми и 14-и ден след ваксината”, каза още директорът на „Пирогов”. И допълни, че ако се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отложена.