Азиатските пазари са на червено след срива при криптовалутите


Хонгконският Hang Seng спада с 1,8% след поевтиняване на акциите на технологичните компании. Спадът при Tencent бе повече от 3 на сто, а този при JD – 4,6 на сто. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg


Азиатските пазари минаха на червено след спада, отбелязан при криптовалутите през уикенда, пише CNBC. Тогава най-големият дигитален токен биткойн изтри 20% от стойността си, а цифровите валути от второ и трето ниво също бяха засегнати. В същото време петролът поскъпна след намек на Саудитска Арабия за по-високо търсене на „черното злато“ въпреки омикрон щама.


Хонгконският измерител Hang Seng спада с 1,8% след поевтиняване на акциите на технологичните компании. Спадът при Tencent бе повече от 3 на сто, а този при JD – 4,6 на сто.


Акциите на Alibaba поевтиняха с близо 8% в началото на търговския ден, а по-късно се възстановиха и отбелязаха по-слаб спад от 5,44%. Компанията обяви, че заместник-главният финансов директор Тоби Ксу ще наследи Маги Лу като главен финансов директор. Смяната ще влезе в сила от 1 април.


Така се продължава серията от загуби при акциите на китайските фирми, листнати на борсата в САЩ, заради опасения за по-строг регулаторен контрол след изявлението на Didi, че ще се делистне от борсата в Ню Йорк.


Четири нови акции, в т.ч. на китайските технологични гиганти JD и Netease, бяха добавени в технологичният бенчмарк Hang Seng. Така общият брой акции в индекса е вече 64 от досегашните 60.


В същото време китайската компания за недвижими имоти Evergrande ще бъде премахната от китайския индекс China Enterprises index. Evergrande, засипана от дългови проблеми, предупреди в петък, че е получила искане за възстановяване на около 260 млн. долара. „В случай, че групата не може да изпълни гаранционните си задължения или други конкретни финансови задължения, това може да доведе до искане от страна на кредиторите за по-бързо плащане“, коментират от компанията. Акциите й поевтиняха с над 15 на сто в понеделник.


В континентален Китай индексите също спаднаха след отбелязан по-рано ръст. Измерителят Shanghai composite приключи деня с 0,5% спад, достигайки 3589,12 пункта. Показателят Shenzhen component също отбеляза понижение от близо 1% до 14,752.96 пункта.


При останалите пазари от Азиатско-Тихоокеанския регион търговският ден завърши смесено. Японският индекс Nikkei 225 загуби 0,36% от стойността си и затвори на 27 927,07 пункта. Бенчмаркът Topix отстъпи с 0,53%, достигайки 1947,54 пункта. Южнокорейският Kospi отбеляза ръст от 0,17 на сто и приключи деня с 2973,25 пункта, като така частично се възстанови от отбелязания по-рано спад от 1%.


Австралийският показател S&P/ASX 200 също отбеляза частично възстановяване и достигна 7245,10 пункта.


От миналата седмица индексите от региона, както и тези по цял свят, са подложени на турбулентно търгуване, предизвикано от страховете около новия омикрон вариант на коронавируса


„Тази седмица ще е ключова, тъй като е вроятно да разберем повече за сериозността на омикрон“, пишат в бележка от DBS . „По време на ръста при делта варианта през август технологичните индекси се задържаха на по-високо ниво. Този път това не се случи, като Nasdaq отчете по-голяма корекция спрямо S&P 500 или Dow Jones”, казват още експертите. „Миксът от опасения заради омикрон, предстоящото затягане на политиките на Фед и влошените настроения на пазара за акции показа, че е труден за преглъщане, подпомагайки търсенето на сигурност в дългосрочни американски облигации“, добавят от DBS.