Tesla детронира Toyota като най-скъпата автомобилна компания в света


Снимка: Bing Guan/Bloomberg


Tesla измести Toyota Motor като най-скъпия автомобилен производител в света, показвайки ентусиазма на инвеститорите към компанията, която опитва да трансформира индустрията, разчитаща на двигатели с вътрешно горене повече от 130 години, пише Bloomberg.


Цената на акциите на Tesla, която нарасна над два пъти от началото на годината, скочи с 3,5% от началото на търговията в сряда и даде пазарна капитализация на компанията от 297,2 млрд. долара. Така тя изпревари Toyota, чиято пазарна капитализация е 201,9 млрд. долара.


Във вторник концернът успя да пребори и американската енергийна компания ExxonMobil Corp., чиято пазарна стойност падна до 185 млрд. долара, докато петролният гигант се сблъсква с най-мрачния и стръмен срив на петролните цени в историята.


Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск не се съобразява или нарушава много установени правила и норми в автомобилната индустрия през последните десет години, като направи Tesla публична компания, продава коли онлайн и сглобява автомобили в Калифорния, където разходите са високи. Но макар стойността на компанията да расте, пропастта между мащаба на компанията му и най-големите автомобилни производители в света се запазва.


Tesla произведе 103 хил. автомобила през първото тримесечие, или около 4% от близо 2,4-те милиона коли, създадени от Toyota, която си изгради репутацията на достъпен и надежден бранд, подкрепен от иновации в производството в голям мащаб.

Още по темата

През януари Tesla зае второ място сред най-скъпите автомобилни компании в света, когато изпревари Volkswagen. Сега тя се оценява на над два пъти повече от германския гигант.


След като създаде хибридните автомобили на газ и ток Prius, Toyota закъсня с преминаването към напълно електрически автомобили и заложи твърдо на горивни клетки. Сега компанията прави поредица от големи инвестиции в електромобили и самоуправляващи се коли.


Производителят прогнозира 80% спад на печалбата тази година и очаква, че автомобилният пазар ще се възстанови до нивата преди пандемията едва през първото полугодие на следващата година.


Пазарната капитализация на Toyota включва 14,3% от акциите, които самата компания държи като съкровищни акции, оценявани на 30 млрд. долара. Tesla не притежава никакви съкровищни акции, сочат данни на Bloomberg.