IT фирми ще изградят системата на е-здравеопазването у нас безвъзмездно


Снимка: Pixabay


Националната здравна информационна система с всички й модули ще бъде изградена безвъзмездно от български IT специалисти. Това обявиха на брифинг в Министерския съвет днес премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев.


Компаниите даряват хиляди човекочасове от времето на специалистите си. 15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български IT компании, за да помогнат за създаване и подобряване на ключови системи в здравеопазването. Става дума за дългоочакваните електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление, системи за проследяване и анализ на лекарствата, следене на лицата под карантина и различни регистри.


Здравният министър Кирил Ананиев каза, че целта е работата да бъде приключена до края на ноември, а в началото на следващата година да имаме електронно здравеопазване. 

Още по темата


За целта и „Информационно обслужване“ ще дари 1500 човекочаса от времето на своите експерти.


Председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев посочи, че целта е България да излезе от кризата с едни от най-добрите системи в ЕС, и да „ползваме за обществото свободния ресурс в компаниите“.


Пламен Цеков отбеляза, че и фирмите в сектора страдат от икономическата ситуация в глобален мащаб, но следват принципа „Помогни на държавата, ако искаш тя да помогне в един момент на теб“.


В срок от няколко месеца да изградим Националната здравна информационна система с всичките й модули. Това в момента е приоритет. Включва електронна рецепта и електронно здравно досие, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че особената ирония е, че здравното министерство има трудности с възлагането на точно тази поръчка поне една година. „Сега ще се случи по този начин – бързо“, каза Дончев.


Премиерът Бойко Борисов благодари и обясни: „Тези електронни услуги ще поставят под контрол целия сектор, от който казват, че изтичат много пари”.