Credit Suisse трябва да направи някои болезнени избори


Снимка: Bloomberg LP


Credit Suisse Group AG претърпя сериозни загуби заради проблемите на Greensill Capital и Archegos. Световният бизнес с богатство на швейцарската банка е най-ценният ѝ актив и има опасност репутацията ѝ – особено сред азиатските и близкоизточните клиенти, да се влоши заради лошото управление на риска. Това налага банката да вземе някои трудни решения, пише Bloomberg.


Кредиторът ще има ново ръководство, като Антонио Орта-Осорио незабавно поема поста председател на борда. Опитният бивш изпълнителен директор на Bank of America Кристиан Майснер също засилва позициите си за контрол в болната инвестиционна банка.


Главният ѝ изпълнителен директор Томас Готщайн за момента оцелява на поста, тъй като е сравнително нов в работата, но това е най-лошото възможно начало на управлението му.


По време на конферентен разговор във вторник главният изпълнителен директор посочи пристигането на Антонио Орта-Осорио като шанс за преоценка на стратегията на банката, според Bloomberg News.


С поредица от уволнения в компанията заради случаите с Archegos и Greensill непосредствената нужда е от силно ръководство, което да укрепи кораба и да задържи най-добрите служители в този труден момент.


Загубата за първото тримесечие преди данъци от 900 млн. швейцарски франка (960 млн. долара), намалението на дивидента с две трети и спирането на обратното изкупуване на акции са достатъчно лоши. Реалният риск за задържането на персонала е, че бонусният фонд ще трябва да бъде намален значително.


За да укрепи доверието на служителите и акционерите, Credit Suisse трябва да реши всичките си проблеми и да направи изявление как възнамерява да продължи в бъдеще. Това, че банката трябва да отпише 4,4 млрд. долара, е катастрофално, защото иначе кредиторът би имал доста прилично начало на годината.

Още по темата

Основното съотношение на капитала от първи ред все още е 12%, според компанията, а коефициентът на покритие на ликвидността над 200% означава, че банката е фундаментално стабилна.


Въпреки това загубите от финансираните от Greensill фондове на веригата за доставки или от експозициите на финансовата институция към Archegos не могат да бъдат изчислени изцяло количествено, включително евентуални регулаторни и правни експозиции. Така че финансовите щети може и да се увеличат.


Този епизод може да остане в миналото още до края на 2021 г., стига Credit Suisse да използва този момент, за да адаптира своята култура на поемане на риск. Банката може да помисли внимателно за своя ангажимент към компании за придобиване със специална цел (SPAC). Credit Suisse е един от най-агресивните застрахователи на този сегмент на пазарите на дялов капитал.


Измиването на греховете на банката заради Greensill ще бъде скъпо, но относително лесно. Финансирането по веригата на доставки не е жизненоважно за банката. Трудното решение ще бъде как Credit Suisse балансира своето задължение за грижа между акционерите и инвеститорите във фондове. Всяко решение да не удовлетвори тези инвеститори цялостно би се отразило на бизнеса ѝ с частно богатство и управление на активи. Изграждането на репутация отнема десетилетия, а тя се губи много лесно. Най-стабилният път към растежа на швейцарската банка е добавянето на пари от частни и институционални клиенти.


Стратегическото изчисление за последствията от краха на Archegos е по-трудно. Основните брокерски услуги за хедж фондове и фирми за управление на семейни финанси са ключов бизнес за инвестиционната банка. Това, което най-много трябва да притеснява висшето ръководство, е как този бизнес отчита най-големите загуби от Archegos, след като повечето ѝ съперници отдавна са напуснали потъващия кораб.


Като оставим настрана неуспехите в оценката на риска на контрагента, банката не е реагирала достатъчно бързо и не разполага с адекватно обезпечение. Едва след поредната продажба на пожар в понеделник Credit Suisse успява да определи загубите си седмица след повечето от своите конкуренти.


Това се очертава като поредната трудна година за инвестиционното банкиране като цяло, така че Credit Suisse изглежда двойно глупаво. Швейцарският ѝ конкурент UBS Group AG се представя добре, подчертавайки пропастта, която се отваря между нея и най-близкия ѝ съперник на пазара. Сега остава само да се засилят слуховете за сливане на двете банки.


Частният капитал също може да се вдигне в момент на слабост. Новото ръководство трябва да започне да предприема активни действия веднага.