20 екипажа на старта на второто състезание в Ихтиман

Двадесет от предварително обявените 24 екипажа ще стартират днес сутринта във второто издание на рали-спринт Ихтиман, с което се подновява шампионата в тази дисциплина. Три от неявилите се тандеми са български и отсъствието им е главно поради технически проблеми, възникнали в двата дни преди състезанието.

Четвъртият екипаж е този на румънците Тудур Патрутою и Арнолд Кайтану, който заради карантината на навигатора се е отказал да пътува до България. Двамата за първи път участваха в спринта в Дряново в края на август.


Състезанието в Ихтиман, по думите на всички пилоти, тази година е направено така, че трасетата да бъдат колкото динамични и интересни, толкова и трудни. Заслугата е на Комисия Рали в Автомобилна федерация на България, префасонирала основно състезанието от миналогодишния му вариант.


Отделно спринта тук може да се окаже решаващ за целия шампионат, защото след Ихтиман е финала във Видин, а в момента лидерът в класирането и фаворит за победата утре – Милослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5), води в общото класиране с 30 т.


На 6 т. зад него е младият пилот от Панагюрище – Денис Станчовски (Автоцар, Пежо 208 R2), но автомобилът му е чувствително по-слаб от Шкода-та на Ангелов.


Единственият пилот, който разполага с приблизително конкурентен автомобил в Ихтиман е Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), който не е стартирал досега тук, а и няма точки от спринта в Дряново.


Така че именно Василев е онзи състезател, на който Станчовски ще разчита, за да ограничи печалбата на точки от Ангелов, за да не завърши първенството предварително преди финала във Видин идния месец.

Стартът на първата скоростна отсецка в неделя Ц Язовира 1 (10.91 км) е в 9:57 ч., а след 4 часа и още 4 скоростни етапа колоната ще финишира на пл. Освобождение в Ихтиман в 14:55 ч.