Ще променят ли инвеститорите бизнеса на посредниците?


Снимка: Архив Ройтерс


Инвеститорите все повече ще управляват активите си сами, вместо да използват съветници. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие”, Уилям Райнд, създател и главен изпълнителен директор на GraniteShares.

Още по темата


В рамките на проучване на GraniteShares той обяви, че мениджърите по управление на активи не очакват да управляват повечето активи в бъдеще.


“Индивидуалните инвеститори разчитат на инвестиционни приложения и нови технологии, за да управляват сами активите си. Те получават повече достъп до информация чрез финансови технологии и без комисиона”, посочи Райнд и добави, че много от компаниите предлагат пасивни услуги, за да се справят със загубите в маржовете на печалбите си.


Той отбеляза, че мениджърите за управление на богатството трябва да намалят таксите и да станат по-конкурентни, както и да подобрят качеството на услугите за клиентите.


“Технологиите дават власт на индивидуалните инвеститори да заобикалят финансовите съветници”, коментира Уилям Райнд и подчерта, че причина за това е избягването на такси.


Той информира, че борсовите такси са близо до нулата и допълни, че дори компаниите предлагат пасивни услуги, за да се справят със загубата. Той съветва да се подобрят услугите от консултантите съветници.


Има ли сблъсък на интереси и разминаване в очакванията на инвеститорите? Защо те предпочитат приложения като Robinhood? Какви стъпки бяха приети като реформи в инвестиционната дейност? Има ли злоупотреби при предлагането на инвестиционни продукти? Ще се разхлабват ли регулациите в Европа?


На тези и други въпроси ще получите отговор от Уилям Райнд, ако гледате целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук.