Ще поведе ли IT индустрията възстановяването на икономиката?


Снимка: Pixabay


Начинът на работа на IT компаниите в България не е засегнат въпреки коронавируса. Всеки беше готов да отиде вкъщи и да продължи да работи от там. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Светът е бизнес” Тодор Гигилев, изпълнителен директор на “Дриймикс“.

Още по темата


Той направи уточнението, че все пак някои компании са пострадали от кризата с коронавируса.


„Компаниите, които правиха софтуер за хотели или за ресторантьорския бизнес, не бяха пожалени от кризата. Нещата не изглеждат въобще добре и за компаниите, които се занимават със запазването на самолетни билети и нощувки. За радост ние не работим с тези индустрии и това ни даде добър шанс да сме добре позиционирани”, разкри Гигилев.


Той посочи, че неговата компания работи много с банки и застрахователни компании.


„Там не се вижда отлив и има забързан преход към дигитализация. Започнахме работа и с една много голяма фармацевтична компания и здравни проекти в Швейцария и САЩ. Вижда се как по време на кризата неща, които са свързани с човешкото здраве, вече са на преден план”, каза експертът.


По думите му 100% от служителите на компанията работят от вкъщи. „На първо място запазихме много добра и качествена комуникация между екипите”, допълни изпълнителният директор на „Дриймикс“.


Той говори и за обществените очаквания, че IT компаниите ще бъдат двигателят на възстановяването българската икономика след коронавируса.


Компаниите, които са експортно ориентирани, са двигателят за възстановяването на икономиката. А IT е такъв тип бизнес, който е насочен предимно към чужбина. Затова IT индустрията е един много силен двигател. Най-добрият вариант, който може да се случи, е да правим наши продукти и да ги продаваме в чужбина”, очаква Гигилев.


Той се надява, че България ще напредне в това отношение и страната ни да не е само развоен център за чуждестранни компании, а да развиваме наши продукти.


„България трябва да има много по-целенасочена политика за експортна дейност на IT продукти”, съветва IT специалистът.


Според него икономиката на България трябва да е иновативно-базирана, както е в САЩ, Швейцария и скандинавските държави.


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на “Светът е бизнес” вижте тук.