Шампионската лига с нов формат

Европейската конфедерация по волейбол (CEV) обяви нов формат на Шампионската лига през сезон 2020/2021. Публикуването му породи много и различни коментари – повечето негативни. Причината – за да се класира даден отбор за груповата фаза, трябва да играе 12 мача, не както до момента – 4 до 6 мача.  

18 тима ще се борят за две места в основната част на турнира. В първи кръг отборите ще бъдат разделени в шест групи, всяка от които включва три отбора – всеки ще организира един турнир на собствен терен. Победителите от всяка група ще преминат към следващия кръг – там шестте отбора ще бъдат разпределени в две групи по три и отново всеки отбор ще организира турнир у дома. Победителите в групите ще преминат към четвъртия кръг на турнира.

Съставът на групите от първи кръг ще стане ясен след тегленето на жребия, което ще се проведе на 21 август в Люксембург, когато ще бъде изтеглен и жребият за основната групова фаза. Първият кръг ще започне на 22-24 септември с първия от три турнира във всяка група. 

В женската надпревара три, а не два отбора ще преминат от предварителните кръгове до груповата фаза, за да се съберат необходимите 20 клуба. Следователно 12 тима ще се борят в два кръга, с поредица от домакинства и гостувания. В първия кръг участват 12 отбора – шестимата победители преминават във втория кръг, където три тима ще вземат билетите.    

В понеделник CEV ще проведе онлайн среща с отборите, които със сигурност ще имат много въпроси и предложения – най-вероятно за намаляване на броя на мачовете и полетите. 

„Ако в резултат на отказа на един или няколко клуба да участват в груповата фаза на турнира, се появят свободни  места, тогава те ще бъдат запълнени от други клубове сред участниците в квалификацията“, съобщиха по-рано от конфедерацията. 

В груповата фаза 20 отбора ще бъдат разделени в пет групи, в които ще играят в два кръга. След това ще се изиграят четвъртфиналите, полуфиналите и суперфиналът в Берлин. 

Урна 1:  Кучине Лубе, Чивитанова (Италия), ЗАКСА, Кенджежин-Кожле (Полша), Лео Шуус Модена (Италия), Зенит, Казан (Русия), Локомотив, Новосибирск (Русия).

Урна 2:  Верва, Варшава (Полша), Аркас Спор, Измир (Турция), Фридрихсхафен (Германия), Берлин Рисайклинг Волейс (Германия), Фенербахче Опет (Турция).

Урна 3:  Линдеман Аалст (Белгия), Тур (Франция), АХ Волей Любляна (Словения), Карловарско (Чехия), КНАК Рьозеларе (Белгия).

Урна 4:  Сър Сикома Монини, Перуджа (Италия), СКРА Белхатов (Полша), Кузбас, Кемерово (Русия) + двата клуба от квалификациите.