Цената на биткойна не успява да се задържи над 50 хил. долара


Снимка: Bloomberg L.P.


Цената на биткойна потъна отново под 50 хил. долара, след като поредна порция волатилност разпали отново съмненията за издръжливостта на подема.


Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута поевтинява с над 14% към 11 ч. българско време, достигайки до цена от 47 595,23 долара. В понеделник спадът достигна до 17%, но след това цената успя да компенсира част от пониженията и отново да се изкачи над прага от 50 хил.


Въпреки всичко биткойнът остава с ръст от 400% за миналата година – далеч над този на повечето останали активи.


Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс станаха поредните участници, включили се в дебата за дигиталните пари. Гейтс посочи, че инвеститорите могат да бъдат подмамени от подобни „мании“, а Йелън определи биткойна като „изключително неефективен начин за извършване на трансакции“, посочва Bloomberg.


Към това се прибавят и надеждите за по-бързо възстановяване на глобалната икономика, което евентуално ще накара централните банки да ограничат програмите си за парични облекчения, които помогнаха на цената на биткойна да нарасне.


На техническо ниво цената на дигиталната валута също изглежда прекомерна. Според месечния индекс за относителна сила на биткойна той е „изключително надценен“, посочиха от Miller Tabak + Co. в своя бележка.


Гейтс и Йелън се включиха в дискусията за биткойна, която в последно време е доминирана от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. Но дори и той загатна, че цената на криптовалутата има нужда от корекция. По думите му стойността на биткойна „изглежда висока“. По-рано този месец Tesla съобщи, че е купила биткойни за 1,5 млрд. долара.


На този фон златото продължава да поскъпва. Възходът на биткойна породи неминуемите въпроси за това дали дигиталната валута би могла да измести благородния метал като актив убежище.


Към 11 ч. цената на златото остава без значителна промяна на ниво от 1808,70 долара за тройунция. Поскъпването на метала от последните дни успява да компенсира спада от 2,2% в стойността през миналата седмица.