Хамилтън и Албън с различни мнения за инцидента

Люис Хамилтън изрази съжаления за контакта си с пилота на Ред Бул, Алекс Албън, в заключителните обиколки на първия старт за сезон 2020 във Формула 1 в Австрия. Контактът между двамата бе разследван, като стюардите прецениха, че Хамилтън е виновен и му наложиха наказание от пет секунди, което го смъкна от второ на четвърто място в края на надпреварата на „Ред Бул Ринг“.

Самият контакт настъпи при третия рестарт на състезание след период с кола за сигурност, когато Албън, който бе с нови меки гуми се опита да изпревари своя съперник от външната страна на завой четири, но се стигна до удар гума в гуми, който завъртя тайландеца и той пропадна извън топ 10. Пилотът на Ред Бул отпадна няколко обиколки по-късно, след технически проблем в двигателя Honda на неговия RB16.

Любопитното е, че в миналогодишната Гран При на Бразилия имаше подобен контакт между двамата, като и тогава Хамилтън бе наказан с пет секунди, което отново му коства класирането на подиума.

„Не мога да повярвам, че отново се ударих а Алекс, този път наистина мисля че беше състезателен инцидент. Но както и да е, приемам наказанието и продължавам напред“, коментира Хамилтън след края на надпреварата.

Пилотът на Ред Бул от своя страна вярва, че инцидентът му е коствал потенциална победа в домашното състезание на неговия отбор.

„Това боли повече, Бразилия бе повече 50/50. Тук мисля че вече бях изпреварил. Да винаги има риск когато атакуваш отвън, но му оставих достатъчно място. Смятам че този контакт ми коства потенциално победа днес“, коментира Албън.