С. Дянков: След изборите ще се прави актуализация на бюджета


Симеон Дянков. Снимка: архив БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ


Ще се наложи да се прави актуализация на бюджета за 2021 г. след изборите. Това коментира бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков в предаването Money.bg.


Според него данъчните приходи няма да се изпълнят, защото са изчислени на базата на оптимистична прогноза за икономиката. По думите му са необходими още 3 – 4,5 млрд. лева за всеобхватни мерки за подкрепа на бизнеса, каквито в момента липсват.


Тези средства могат да се намерят или чрез преразглеждане на бюджета по пера и прехвърляне на пари, или с нов дълг, обяснява Дянков. Той подчертава, че поражда някои въпроси предвидената сума в размер на 3 млрд. лева за отбрана, която ще се даде и на чуждестранни, а не на български фирми.


„В повечето държави явно просто се обявява войната за тази година да бъде войната с вируса. Където да се борим за семействата, за бизнеса, там е войната, не е в Черно море с фрегати да се борим срещу неизвестни противници“, казва той.


По думите му в бюджета за следващата година не се виждат мерки в подкрепа на бизнеса, които да му помогнат да премине през предстоящите тежки месеци.

Още по темата

„Липсват две пера и те са под знаменател “помощ за българския бизнес”. От една страна, цялостна перспектива за това как в система на продължаваща и може би задълбочаваща се икономическа криза през следващата година, какво се прави за всички български бизнеси. Второ, в определени сектори, които вече са в тежка ситуация – транспорт, туризъм, малките магазини, автомобилната промишленост, там дали се правят някакви допълнителни мерки. И двете пера липсват. Говори се за тях от определено време в правителството, но и определени политики в бюджет 2021 въобще липсват, а това за мен е грешка“, коментира той.


Дянков дава пример с Великобритания, Италия, Чехия, където правителствата компенсират фирмите с до 70% от оборот за минал период чрез безлихвен заем. „Даваме тези пари на бизнеса сега, а след това на рзсрочена дейност – да кажем за пет, десет, дори повече години, да се връща, ако бизнесът оцелее. Ако бизнесът не оцелее, правителството под някаква форма покрива този тип разходи. Тази схема е трудна, на пръв поглед има доста повече пари, които се харчат, но без това аз не виждам как част от секторите на българската икономика ще могат да минат през 2021 г.“, посочи той.


Симеон Дянков предупреди, че учените предупреждават за трета и четвърта вълна на коронавируса, което предполага, че ще има нови затваряния. „Ако е така, всяко затваряне забавя значително икономическия ръст и не само в седмиците на затваряне, но и в следващите. Така че за мен бюджетът би трябвало да е направен на икономическа прогноза нулев растеж – да няма икономически растеж за следващата година. Това не е така, той е доста оптимистично заложен като прогноза и за мен, пак казвам, данъчните приходи няма как да се изпълнят в този вариант“, коментира той.


Най-трудното на тази криза е това, че е непредвидима, посочи още той. Никой не знае колко ще продължи и трябва да имаме повече буфери, подчерта Дянков.


Според него, колкото и да е тежко за икономиката, частичното затваряне е необходимо, за да се овладее разпространението на вируса. Предвид това обаче той коментира, че следващата година ще е по-тежка, отколкото очакваме.


Той прогнозира, че Планът за възстановяване на ЕС от коронакризата ще заработи най-рано след две години предвид мудността на институциите. „Сега трябва да разчитаме на нашия бюджет и затова всъщност съм доста по-критичен към управляващите – повече мерки за бизнеса и повече секторни мерки. Иначе след година и половина – две някои сектори … ще са в такова тежко състояние, че няма да се възстановят“, заключи той.


Още от Money.bg можете да видите тук