Стартъп за автономни камиони очаква да набере 1,3 млрд. долара чрез IPO


Снимка: Tim Rue/Bloomberg


Стартъпът за автономни камиони TuSimple Holdings Inc. обяви, че се е насочил към пазарна оценка от над 8 млрд. долара в своето първично публично предлагане (IPO) в САЩ, съобщава Ройтерс. 

Още по темата


TuSimple е третата компания, която обяви плановете си за набиране на повече от 1 милиард долара чрез продажба на акции в сряда, докато дружествата продължават да се възползват от IPO вълната на американския пазар.


Стартъпът заяви, че има за цел да набере около 1,3 млрд. долара, като продаде около 34 милиона акции на цена между 35 и 39 долара за брой.


Много прохождащи компании, автомобилни концерни и технологични гиганти като Waymo на Google и китайската Xpeng увеличават усилията си относно усъвършенстването на автономните превозни средства, които се очаква да променят из основи транспортната индустрия.


Базираната в Сан Диего, Калифорния, TuSimple е подкрепена от звеното на Volkswagen AG Traton, както и от американската куриерска фирма United Parcel Service Inc. Тя разработва автономни камиони съвместно с Navistar International Corp., като се очаква търговското производство да започне през 2024 г.


От компанията посочват, че разработваната технология ще намали разходите за труд и произшествията.


TuSimple е сключила сделка за предоставяне на автономни услуги с UPS, както и с подкрепената Berkshire Hathaway Inc. компания McLane, от 2024 г.


Очаква се стартъпът да се листне на Nasdaq, като Morgan Stanley, Citigroup и J.P. Morgan са сред поемателите на листването.