Словакия: Доставената ни ваксина “Спутник V” е различна от проучваната


Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg


Словакия на този етап не разрешава използването на руската ваксина “Спутник V”, след като местната агенция по лекарствата SUKL установи разлики в доставките за страната и тези за анализи в Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и в партидите, използвани в проучванията за ефективността на ваксината, публикувани в медицинското издание The Lancet, съобщи Ройтерс.


Регулаторът отбелязва, че не може да се произнесе категорично относно ползите и рисковете на ваксината.

Още по темата


Руският фонд за директни инвестиции коментира в своя акаунт в Twitter, че лабораторията на Словакия не е сертифицирана. От институцията, която е натоварена с разпространението на руската ваксина, пишат още, че заради многократни нарушения на договорите са поискали от Словакия да им върне ваксините, за да може да ги използва в други държави.


 


През март словашкият премиер Игор Матович направи поръчка на 2 млн. дози от руската ваксина, без да се съобрази с мнението на коалиционните си партньори. Заради настъпилата политическа криза Матович се оттегли от поста премиер и неговото място зае финансовият министър Едуард Хегер. Игор Матович пък пое поста на финансов министър в правителството.


Въпреки обещанията за доставки досега Словакия е получила само една – от 200 хил. дози ваксини. Те костваха поста на Игор Матович, но така и не са използвани досега. Властите в страната са категорични, че липсват необходимите данни от страна на производителя – руския институт “Гамалея”.


От руска страна не са изпратили информация относно дозите, както и по отношение на сравняването между отделни партиди, използвани в различни държави, посочват от SUKL в отговор на запитване на Ройтерс.


От здравното министерство на страната лаконично обявиха, че очакват да приключат лабораторните тестове, преди да коментират ситуацията.


На този етап и ЕМА не е дала становище за руската ваксина. Агенцията анализира документацията и се очаква да бъде направена и инспекция на производствените мощности.