САЩ могат да приемат нов мащабен пакет в помощ на икономиката в края на юли


Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл. Снимка: Al Drago/Bloomberg


Пореден потенциално голям законопроект за икономическа подкрепа, свързана с щетите от пандемията от коронавирус ще премине през Сената на САЩ в края на юли, заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата


Без да предоставя подробности за законопроекта, който все още се изготвя, Макконъл изтъкна, че трябва да бъдат включени „основни защити“, осигурени от Федералния закон за обезщетенията при безработица, но посочи, че те няма да бъдат толкова щедри, колкото тези от законодателството, влязло в сила по-рано тази година.


„Да разполагаме с основни защити за обезщетение при безработица е изключително важно и те трябва да продължат“, заяви Макконъл пред журналисти.


Но мащабният законопроект за стимулиране на икономиката, влязъл в сила в края на март, съдържа „грешка“, тъй като плащаше на „хората бонус да не се връщат на работа“, коментира още Макконъл. Той се позовава на разпоредбата, която позволява плащане на допълнително обезщетение, което надвишава заплатите, изработени от някои работници преди пандемичния удар и затварянето на бизнеса.


Макконъл заяви, че подготвя законодателство, което ще защити бизнеса, нестопанските организации, училищата и други предприятия от съдебни дела, когато те започнат да се отварят отново.


Преди няколко седмици контролираната от демократите Камара на представителите одобри законопроект в размер на 3 трлн. долара за продължаване на изплащането на федералните обезщетения при безработица и директни плащания, както и редица други помощи, като спешна помощ на държавните и местните власти.


Макконъл отказа да разгледа тази мярка и отново подчерта, че ще състави свой законопроект.